Primăria Caracal vrea să se împrumute de la bancă. Ce spune primarul Liviu Radu

0
1184

Consilierii locali ai municipiului Caracal au aprobat vineri, 29 martie, proiectul privind contractarea unui împrumut bancar în valoare de până la 25 de milioane de lei, pe o perioadă de cel mult 10 ani, în vederea asigurării finanțării investițiilor publice de interes local.

În raportul de specialitate anexat la proiectul de hotărâre aprobat se arată că acest împrumut bancar se impune pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor de investiții finanțate din Fonduri Structurale și de Coeziune respectiv Programul Operațional Regional 2014-2020, Programul Operațional capital Uman și Programul Operațional Capacitate Administrativă. În acest moment Primăria Caracal prin Serviciul Programe Strategii de Dezvoltare implementează un număr de șapte proiecte finanțate din fonduri europene respectiv în sumă totală de 32.976.951,49 de lei: Restaurarea, consolidare, echiparea și dotarea Bibliotecii Virgil Carianopol, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural localRestaurarea, consolidare, echiparea și dotarea Muzeului Romanațiului, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural localImplementarea unui sistem de management performant pentru îmbunătățirea proceselor interne și creșterea calității serviciilor Primăriei municipiului Caracal” Creșterea eficienței energetice prin reabilitarea Spitalului municipal Caracal; „Transparență, etică și integritate prin parteneriat social”; „Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Muzeului Romanațiului, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local;„Restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Casei Hagiescu Miriște, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural local.

 Având în vedere necesitatea derulării în bune condiții și fără întârzieri a acestor proiecte propunem contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 25.000.000 de lei, cu o perioadă de tragere și grație de până la trei ani și cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Deși suma totală a proiectelor este de 32.976.951 lei, suma propusă pentru împrumut de 25.000.000 lei, considerăm că este suficientă pentru derularea în bune condiții a implementării acestor proiecte. Mai concret, utilizarea acestor sume se face eșalonat, dat tot eșalonat vor veni înapoi și sume de la Uniunea Europeană, astfel încât se va asigura un flux de numerar care să permită derularea fără sincope a proiectelor pe întreaga perioadă de implementare. Garantarea împrumutului se va face din veniturile bugetului local al municipiului Caracal, se mai arată în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre aprobat.

Legat de acest împrumut, primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a declarat pentru Gazeta Oltului: Mie îmi pare rău. Eu am crezut că găsesc oameni profesioniști când vin la Primărie că am fost și eu manager câțiva ani la Spital. Problemele primăriei sunt mult mai complexe. Haideți să vă spun. Am stat cu banii din excedent blocați doi ani de zile pentru că trebuie să demonstrezi că ai banii de cofinanțare și atunci nu puteam altfel decât să blochez niște bani de investiții (în momentul acesta avem 12 proiecte extrem de importante). Am făcut o greșeală. Acuma noi încercăm să ne împrumutăm la bancă pentru că vedeți dai drumul la un proiect trebuie să plătești o sumă de bani. O plătești tu ca primărie și noi am încercat să luăm acest împrumut de la bancă și peste două luni vin banii înapoi de la Banca Europeană și atunci nu mai blochezi nici investițiile din oraș.  Este o treabă și ai bani și de investiții. Aceștia sunt niște bani pe fonduri europene pentru care îți ia dobânda două luni de zile.  Nu este un capăt de țară. Poți să o plătești. Îți permiți să o plătești și atunci te dezvolți din două părți.  Odată te dezvolți folosind banii din excedent pentru că legea e clară și spune:  Domne în momentul când semnezi un contract pe fonduri europene trebuie să ai bani.  Și atunci de asta spun doi ani de zile până am suplinit lipsa de experiență nu ne-am dezvoltat cum trebuie. Și de anul acesta am văzut și eu lucrurile altfel și sper să ne fie bine.

Deja am desemnat o firmă care să se ocupe de chestia asta, nu o facem noi, ca să nu fie o problemă legată de interpretare, banca sau banca aia. Nu avem nicio treabă, important este să ne obțină un procent foarte bun”, a declarat edilul șef al municipiului Caracal.