Renică Diaconescu – un neurolog pentru boala lui Iohannis

0
1043

Printre semnele care prevestesc accidentul neurovascular este şi cel dat de strâmbarea feţei. O asimetrie facială evidentă mai ales în partea de jos a feţei. Celui afectat de această calamitate îi cade colţul gurii, adică i se strâmbă gura. Priviţi-l atent pe preşedintele nostru, aşa-zis al tuturor românilor. De fapt, nici nu trebuie să-l fixaţi prea tare din priviri. Că are o gură strâmbă, se vede din avion. Având în vedere şi alte simptome precum incoerenţa în limbaj, faptul că îşi găseşte cu mare greutate cuvintele sau că întîmpină dificultăţi în perceperea discursului celorlalţi, ne duce cu gândul la un posibil atac cerebral pe care preşedintele Iohannis fie l-a suferit cândva, iar semnele descrise mai sus reprezintă, de fapt, sechele ale unui atac mai vechi, fie se află în faţa unui accident vascular cerebral iminent. Nu ştim, nu suntem specialişti în domeniu, motiv pentru care apelăm, pe această cale, la doctorul Renică Diaconescu, o somitate în materie, să ne spună domnia sa cum stau lucrurile, mai exact, cu preşedintele nostru: a suferit deja un accident vascular cerebral sau se află în iminenţa producerii unuia în viitorul apropiat?

Ne încurajează în acest demers activitatea pe care senatorul Renică Diaconescu o desfăşoară, ca vicepreşedinte în Comisia pentru sănătate publică, din Parlamentul României. Numeroasele iniţiative legislative, sprijinul şi intervenţiile sale în rezovarea multelor probleme din sănătate încoronerază o activitate de 22 de ani de când a intrat în politică, tocmai în acest scop. Datorită domniei sale, ca să dăm un exemplu mai recent, medicii stomatologi pot fi acum mai liniştiţi, după ce, găsind la d-l senator o uşă deschisă, a fost anulat articolul din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.994, din 9 august 2018, articol care efectiv arunca în aer activitatea cabinetelor dentare înfiinţate în blocurile de locuinţe. Dar ceea ce ne-a atras cel mai mult atenţia este înfiinţarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a unei secţii speciale de tratare a a accidentului vascular cerebral. Unitatea de Urgenţă Neurovasculară de la Slatina este rezultatul unui proiect de suflet al senatorului de Olt, care de mai multă vreme se luptă pentru ca asemenea unităţi să fie create în toate spitalele judeţene din ţară. Iată, la Slatina deja funcţionează, iar cu prilejul inaugurării, Renică Diaconescu spunea: „Prin acest program, persoanelor suferinde de accident vascular cerebral li se va administra de urgență o substanță lichidă, care să producă rapid dizolvarea cheagurilor de sânge ce dau naștere accidentelor vasculare cerebrale. Datorită acestei substanțe, administrată în regim de urgență, pacientul poate să recupereze paralizia membrelor în câteva ore de la administrare, redevenind astfel normal”.

De bună seamă, dacă a fost deja victima unui atac cerebral, preşedintele Iohannis nu a redevenit normal. Dimpotrivă, suferinţa pare că i se acutizează, iar discursul său alunecă în delir. A caracteriza acţiunea de guvernare a PSD ca o „golăneală”, denotă o clară abdicare de la rigorile unui discurs raţional şi civilizat. Preşedintele Iohannis nu mai are frână în atacurile antipesediste, antiguvernamentale, antiromâneşti. Este un „anti-PSD” prin definiţie, ştergând din Constituţie, articolul care spune că preşedintele trebuie să fie echidistant şi mediator. Iar acum, că se apropie campania pentru alegerie europarlamentare, discursul său antipesedist capătă accente paroxistice. Şi arată o faţă tot mai strâmbă. De aceea ne întoarcem cu multă speranţă către doctorul Renică Diaconescu şi îl rugăm frumos să-l consulte pe preşedinte. Să vadă dacă nu cumva se află în faţa unui atac vascular cerebral iminent şi să ia de urgenţă măsurile necesare. Se ştie cât de importantă, în asemenea cazuri, este intervenţia în timp util. Altfel, preşedintele nostru riscă să se aleagă cu o paralizie pe viaţă a bunului simţ.