Primarii și secretarii primăriilor din județ, ședință despre alegerile din 26 mai

0
496
Miercuri, în sala de ședințe a Consiliului Județean au fost invitați primarii și secretarii tuturor primăriilor din Olt la o discuție cu prefectul Silviu Neacșu, reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente (AEP), CEZ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratul de Poliție și de la Inspectoratul Județean de Jandarmerie Olt pentru o inițiere în vederea alegerilor europarlamentare din data de 26 mai.
Au fost aduse la cunoștință reglementările legislative prin care se vor efectua aceste alegeri, s-a vorbit despre prevenirea incidentelor, dar și despre corectitudinea și procesul prin care vor trebui să treacă cei care iau parte efectivă în secțiile de votare.
”În trecut au fost cazuri când pe liste au fost trecuți oameni decedați, de asta insistăm să fie făcute foarte bine radierile pe liste. Secțiile de votare să fie pregătite din timp, să nu întâmpinăm cazuri de nunți în aceleași zile în căminul unde va fi amplasată secția de votare, să anunțați locațiile din timp, pentru că nu se dă avizul foarte ușor. Informaticienii delegați pentru alegeri ne dorim să fie cât de cât specializați”, a declarat unul dintre reprezentanții AEP.
Cei de la ISU au dat citire unui set de reguli după care să se ghideze operatorii și membrii secțiilor de votare în data de 26 mai: ”Ne dorim foarte mult ca aceste reguli să fie respectate atât premergător alegerilor, cât și pe timpul lor, pentru a nu crea probleme”.
Reprezentanți ai Jandarmeriei au subliniat faptul că trebuie declarate locațiile unde vor fi secții de votare, înregistrarea lor în termenele legale, dar și înlăturarea materialelor de campanie și a băuturilor alcoolice din secție la momentul respectiv.
Persoana delegată de la CEZ care a participat la întrunirea cu primarii a menționat faptul că vor fi făcute cunoscute numerele de telefon unde se vor putea anunța deranjamente, moment în care mai mulți primari au sesizat faptul că de obicei cei de la CEZ nu răspund la numerele date spre folosință și că au avut probleme unde cei de la CEZ au acționat mult mai târziu decât ar fi fost nevoie.
Pentru alegerile europarlamentare din 26 mai se va înființa încă o secție de votare în comuna Slătioara, iar în alte cinci comune s-a anunțat deja schimbarea de sediu pentru secțiile de votare. Alte câteva comune urmează să facă o adresă către AEP pentru același motiv.
Operatorii și președinții din secțiile de votare vor primi câte 190 lei pe zi, iar informaticienii câte 95 de lei pe zi. S-a stabilit că în comune este nevoie de un informatician, de doi la orașe și de trei la municipii.
Mai mulți primari s-au plâns de faptul că nu există destui operatori, iar cei aduși din alte comune nu mai vor să vină, din cauza faptului că nu au cu ce să se deplaseze. Transportul este decontat, însă problema transportului, lipsa mașinilor personale și a sistemului de deplasare rămâne în picioare.