Măsuri fără precedent în Olt, după apariția unei noi suspiciuni de pestă porcină africană

0
454

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere, după ce a apărut o nouă suspiciune de pestă porcină africană în județ. Este vorba despre o gospodărie din localitatea Șerbănești unde opt porci au murit.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Olt au impus imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor nonprofesionale cu suine din zonă și catagrafierea acestora, impunerea de restricții de mișcare a porcinelor, precum și efectuarea dezinfecţiei spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor și a ustensilelor.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție de 3 km sunt UAT Şerbăneşti cu satele Şerbăneştii de Sus, Strugurelu şi Şerbăneşti şi UAT Crâmpoia cu sat Buta, FV 31 Bărcănești (efectiv – 3 capete mistreți), FV 30 Crâmpoia (efectiv – 5 capete mistreți), FV 28 Brăneasa – fără efective de mistreți. Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere, de 10 km sunt: Crâmpoia, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Ghimpețenii Noi, Bârza, Stobărăști, Tufeni, Floru, Icoana, Bacea, Movileni, Schitu, Greci, FV 26 Schitu – fără efective de mistreți, FV 29 Ghimpețeni (efectiv – 20 capete mistreți), FV 27 Icoana (efectiv – 7 capete mistreți).