Ce se mai întâmplă cu PESTA PORCINĂ în Olt

0
460

Focarele de pestă porcină africană din localitățile Rusănești și Cilieni au fost stinse de specialiștii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. Totodată au fost ridicate măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt  informează că în această saptămâna au fost stinse cele 5 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile nonprofesionale din localitățile Rusăneşti și Cilieni și s-au ridicat măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

De la începutul anului 2019, până în prezent nu au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului Olt, situaţia epidemiologică fiind staţionară. Menţionăm că achiziţia de porci în aceste localităţi se va face cu respectarea procedurilor din manualul operaţional pentru combaterea PPA, pâna la finalizarea procedurii de repopulare.

Ulterior, proprietarii de exploataţii nonprofesionale care vor să achiziţioneze suine, au obligaţia respectării legislaţiei sanitare veterinare şi anume ca animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale (certificat sanitar veterinar pentru transport animale vii  şi formular de mişcare), iar dacă se cumpără din alte judeţe trebuie obligatoriu solicitat aviz interjudeţean , se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

DSVSA Olt solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Olt.