Vești dure pentru șoferi! Nimeni nu va scăpa de plata acestor taxe

0
518
SONY DSC

Veste dură pentru șoferii români! Potrivit ultimelor modificări din domeniu, șoferii nu vor mai scăpa de plata acestor taxe.

Uniunea Europeană instituie un nou sistem de schimb de informaţii care le va permite autorităţilor naţionale ale statelor membre să aibă acces reciproc la datele naţionale privind înmatricularea vehiculelor, pentru a-i identifica pe proprietarii de vehicule pentru care nu au fost plătite taxele rutiere, informează luni Ministerul Transporturilor (MT).

În urma acestui sistem, recuperarea taxelor rutiere neplătite va deveni mai uşor de realizat, estimează Ministerul Transporturilor.

Noul sistem de schimb de informaţii face parte din normele actualizate privind taxarea rutieră electronică, adoptate luni în mod formal de Consiliul Uniunii Europene, ca urmare a acordului provizoriu încheiat cu Parlamentul European la 20 noiembrie 2018. România deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, noile norme privind taxarea rutieră electronică sporesc interoperabilitatea sistemelor de taxare electronică, acestea devenind astfel mai eficiente din punctul de vedere al costurilor şi mai uşor de utilizat, notează Ministerul Transporturilor.

Normele vor îndepărta obstacolele administrative, cum ar fi procedurile greoaie de aprobare şi specificaţiile tehnice locale nestandardizate. În consecinţă, furnizorii de servicii de taxare rutieră electronică vor avea un acces mai uşor la piaţa colectării de taxe rutiere, se menţionează în comunicatul MT.

Votul de luni al Consiliului UE încheie procedura legislativă, după ce Parlamentul European a aprobat prin vot noile norme în data de 14 februarie 2019. Directiva urmează să fie semnată de ambele instituţii şi va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Documentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar noile măsuri se vor aplica la 30 de luni de la intrarea în vigoare.

Sursa: bugetul.ro