Mare atenție! Riscați amenzi usturătoare sau chiar dosar penal pentru această faptă

0
749
Lovitură dură pentru acești români! Cei care fac asta, riscă să plătească amenzi colosale, ba chiar pot ajunge și la închisoare.
Potrivit  Legislaţiei în vigoare veniturile obţinute din chirii trebuie declarate. Persoanele care obţin astfel de câştiguri trebuie să depună declaraţie unică pentru estimarea veniturilor pe anul 2019. Dacă nu fac acest lucru, riscul este enorm, putându-se ajunge şi la deschiderea unui dosar penal.

Impozitul este unul singur, de 10%. De reţinut este că obligaţia de declarare a acestor venituri şi de plată a impozitului revine celui care obţine venitul, nicidecum celui care plăteşte chiria.

Dacă banii au fost încasaţi anul trecut şi au depus la timp Declaraţia unică, impozitul şi contribuţia la sănătate (dacă mai este cazul), trebuie plătite pănă la 15 martie. Dacă veniturile sunt obţinute anul acesta, taxele aferente vor fi achitate în 2020, tot în baza aceleeaşi Declaraţii, susţine dcbuessines.ro

Dacă românii sunt prinşi că nu au făcut ce spune legea, atunci vor plăti  dobânzi şi penalităţi, conform prevederilor Codului fiscal. Dacă ANAF descoperă o diferenţă prea mare între ceea ce este pe hârtie şi ceea ce este în realitate, în baza informaţiilor obţinute inclusiv de la terţi, Fiscul poate trece la măsuri mai drastice.

În unele cazuri, se poate ajunge şi la deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar aceste fapte sunt pedepsit cu închisoare de la doi la opt ani şi cu interzicerea unor drepturi. Legislaţia nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracţiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 şi una la 500.000 de euro).

Sursa: bugetul.ro