Vestea-BOMBĂ pentru TOȚI ELEVII!

0
842
Ministerul Educației vrea din nou teste grilă la Evaluarea Națională și BAC-ul din 2020. Tentativa precedentă de a introduce teste grilă a declanșat un scandal de proporții.

Testele grilă revin în planurile Ministerului Educației pentru examenele naționale.

„În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru Simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VII-a în anul școlar 2018 – 2019 la Matematică vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi”, se arată în proiectul de ordin privind organizarea simulărilor anul acesta, conform edupedu.ro.

Proiectul urmează să fie dezbătut mâine în comisia de dialog social a Ministerului Educației și a fost obținut de Edupedu.ro

„În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Examenul de Bacalaureat Naţional din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru Simularea probei scrise la Matematică a examenului de bacalaureat naţional pentru elevii clasei a XI-a în anul școlar 2018 – 2019 vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea în baza unor răspunsuri exacte, neechivoce, specificate în barem, fiind astfel imposibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți” – prevede proiectul de ordin.

Ministerul Educației pregătește astfel introducerea testelor grilă la examenul de Matematică de la Evaluarea Națională de anul viitor, potrivit informațiilor din proiectul de ordin trimis de guvern către partenerii de dialog social ai ministerului.

Pentru a-i pregăti pe elevi pentru examene tip grilă, Ministerul Educației vrea ca simularea Evaluării Naționale să fie susținută anul acesta și de elevii de clasa a VII-a, care ar urma să dea la simulare chiar subiecte grilă la Matematică.

Amintim că scandalul introducerii peste noapte a testelor grilă la BAC și Evaluarea Națională a izbucnit în noiembrie 2018, iar în urma protestelor societății civile ministrul interimar de la acea vreme Rovana Plumb a decis că “în acest an școlar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte”, păstrându-și o mare rezervă pentru anii următori (detalii aici). De altfel, proiectul de ordin obținut de Edupedu.ro prevede teste grilă la simulare la Matematică doar pentru clase a VII-a și a XI-a, nu și pentru clasa a VIII-a și a XII-a.