Oltul, în topul furturilor de energie electrică. Câți olteni au fost prinși furând curent electric

0
521

Oltul este în topul furturilor de energie electrică cu cele peste 100 de cazuri de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energie electrică depistate de reprezentanții Distribuție Oltenia, în ultimele trei luni din 2018.

Acțiunile întreprinse de operatorul Distribuție Oltenia în aria sa de operare, pentru prevenire și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici și agenții economici în intervalul octombrie – decembrie 2018 au dus la identificarea a peste 500 de cazuri de furt de energie electrică. Dintre acestea peste 100 de cazuri au fost depistate în județul Olt.

În cele 7 județe în care operează Distribuție Oltenia au fost verificate 5015 locuri de consum și au fost identificate 538 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, împărțite după cum urmează: Argeș – 79 cazuri,  Dolj – 192 cazuri , Gorj – 11 cazuri, Mehedinți – 35 cazuri , Olt – 103 cazuri , Teleorman – 62 cazuri  și Vâlcea – 56 cazuri, se arată într-un comunicat remis de Distribuție Oltenia.

Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasa tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate, susțin reprezentanții Distribuție Oltenia. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieți omenești și daune materiale semnificative. În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentarii cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare.

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepsește conform legilor în vigoare

În baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”: “(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcționarii echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalațiilor energetice, executare sau folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sunt sesizate organele de urmărire penală competente. Subliniem de asemenea necesitatea verificării periodice a funcționării grupului de măsurare a energiei electrice şi informarea de urgență a operatorului de distribuție, prin canalele existente telefonic, apeland oricare dintre numerele de telefon:  0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 și prin email, la adresa distributie@distributieoltenia.ro în cazul în care se observă orice nereguli privind funcționarea acestuia. Este în interesul și beneficiul consumatorilor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, pentru ca aceste situații, dăunătoare în primul rând consumatorilor corecți, să poată fi stopate. Toate sesizările primite din partea clienților, precum și identitatea acestora sunt confidențiale pe tot parcursul acțiunilor departamentului specializat, se mai arată în comunicat.