Prefectul de Olt, în control la Rusănești

0
355

La mai bine de două luni de la apariţia focarelor de pestă porcină africană în gospodăriile din Rusăneşti, specialiştii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Olt au plasat luni trei porci santinelă în localitate. Marți, la Rusănești, s-a deplasat și prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, pentru a vedea personal situația la fața locului.

Primarul comunei Rusăneşti, Alexandru Chirea, a precizat că porcii santinelă au fost plasaţi în gospodăriile unde au fost înregistrate cele trei focare de pestă porcină africană. Porcii vor fi monitorizați în următoarele șase săptămâni de către medicii veterinari.

 Ieri (n.r. luni 11 februarie) am primit trei porci santinelă acolo unde au fost focarele și îi ținem șase săptămâni. Le-a luat acum probele, iar după șase săptămâni  le ia din nou probele . Le-am făcut niște adăposturi ca lumea și le dăm noi măncare ca să nu se întâmple ceva. După șase săptămâni dacă rezultatele sunt bune atunci ne dă voie să creștem porci. Vine și domnul prefect astăzi aici (n.r marți) să vadă situația la fața locului, dar nu mai este nici un microb. A fost doar la ăștia doi. S-a dezinfectat. Să sperăm că este bine. Porcii santinelă au fost plasați unde au fost cele trei focare”, a spus primarul din Rusăneşti.

Din 22 noiembrie de la apariția primului focar şi până pe 3 decembrie 2018, la Rusănești au fost uciși aproape 600 de porci. Toți fermierii ai căror porci au fost uciși în timpul campaniei de combatere a pestei porcine africane au fost despăgubiți.

Sursa foto: obiectivbr.ro