Veşti proaste pentru şoferi: Taxa auto revine din ianuarie

0
402

Ministerul Mediului a decis ca taxa auto să fie reintrodusă. Şi vor fi afectaţi absolut toţi proprietarii de maşini, inclusiv cei cu hibrid. Încă nu a fost specificat cuantumul acestor contribuții. Pentru calculul noii taxe se va lua în considerare atât capacitatea cilindrică dar şi norma de poluare şi emisiile autoturismului.

Măsura a fost luată după ce autorităţile au constatat că, în aproape doi ani, de când a fost scoasă taxa auto, pe străzile României circulă tot mai multe rable, în timp ce încasările la buget au scăzut dramatic.

De altfel, statisticile arată că avem cel mai vechi parc auto din istoria măsurătorilor făcute în ultimii 10 ani în România. În prezent, vârsta medie a maşinilor de pe străzile noastre a trecut de 13 ani, faţă de 2007 cand vârsta medie era undeva la 8 ani. Şi este îngrijorator acest trend, având în vedere că numărul maşinilor second-hand înmatriculate în 2017 în ţara noastră a trecut de jumătate de milion cu 70% mai mult faţă de 2016!

Despre această taxă, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vorbeşte de aproape doi ani însă nu este clar la ce formulă de calcul s-a poticnit. Acum o aduce din nou în discuţie şi spune că nu trebuie ca românii să o perceapă drept o taxă prorpu-zisă pentru că este vorba de fapt despre contribuţii care să ducă efectiv cu gândul la poluare.

Încă nu se ştie exact cum va fi plătită această taxă, însă se vehiculează două variante: că este posibil ca plata să fie făcută la momentul efectuării inspecţiei tehnice periodice a autoturismului sau în cadrul impozitului anual pentru autoturism.

În două săptămâni va fi finalizat proiectul de act normativ care va reglementa această contribuţie.

Sursa: b1.ro