Isterie în Olt: Oamenii își taie porcii de frica pestei porcine africane

0
943

În timp ce autorităţile din Olt aşteaptă confirmarea şi de la Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru primul caz de pestă porcină depistat de laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt la Rusăneşti, o altă suspiciune a apărut, în aceeași localitate, la un porc provenit din aceeași gospodărie.

Pesta porcină a fost depistată în gospodăria unui cioban din Rusănești. Omul a avut trei porci în gospodărie. Unul l-a tăiat, pe cel de-al doilea l-a găsit mort, iar pe al treilea i l-a dat fratelui. În data de 21.11.2018, medicul veterinar de libera practică împuternicit a fost anunțat despre decesul unui porc în vârstă de 11 luni din acea exploatatie, informând la rândul lui DSVSA Olt”, se precizează într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Specialiștii DSVSA au prelevat probe de la godacul mort, iar  joi s-a confirmat suspiciunea de pestă porcină africană, proba fiind trimisă și la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmarea finală. La aflarea veștii oamenii din Rusănești și din județul Olt au început să-și sacrifice porcii pe capete de teamă că molima s-ar putea răspândi și în gospodăriile acestora. „În data de 22.11.2018 în localitatea Rusăneşti, judeţul Olt, s-a confirmat suspiciunea de Pestă Porcină Africană în baza B.A nr. 13257/22.11.2018 emis de LSVSA Olt. Proba a fost trimisă în  această  dimineaţă către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, în vederea confirmării sau infirmării. Cadavrul a fost îngropat conform procedurilor specificate în Manualul Operațional PPA, gospodăria fiind dezinfectată”, a mai precizat DSVSA Olt.

Medicii veterinari au prelevat probe şi de la ultimul porc, fiind suspect de pestă.