Indemnizație socială pentru oltenii cu stagiu de cotizare între 10 și 15 ani

0
442

Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensie și indemnizaţie socială, potrivit proiectului noii legi privind sistemul public de pensii .

Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensie, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială, opţiunea urmând să fie exprimată cu trei luni înainte de aplicarea legii, se prevede în viitoarea legea a pensiilor, programată să se aplice din 2021.

O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin poștă cu formular pretimbrat primit de la Casa națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee. Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei pot opta pentru acesta din urmă. Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni aminitit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe bază de contributivității. Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului de pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi, a precizat Claudia Măldăraru din cadrul Casei Județene de Pensii Olt.