30 de ani de administrație marca Mirel Pascu. Comuna Ianca, modernizare continuă

0
987

Mirel Pascu este primar al comunei Ianca din decembrie 1989. Până atunci, a ocupat funcția de viceprimar timp de 8 ani. Cheia succesului, spune acesta, ar fi comunicarea eficientă cu alegătorii.

”Eu cred că, în primul rând, că cel mai important element este comunicarea cu oamenii. Faptul că am fost deschis față de oameni și de problemele lor. Am avut o bună colaborare cu toți cetățenii comunei, nu am avut niciodată adversități, probleme de altă natură și după aceea au început și realizările”, declară primarul comunei Ianca.

Realizările sunt multe, căci un om gospodar n-are putea să lase vremea să treacă fără a pune umărul la dezvoltarea comunității, pe toate planurile sale. Astfel că a construit o primărie nouă, a reabilitat dispensarele, școlile și grădinițele din ambele sate: Ianca și Potelu. Recent, s-a pus în funcțiune grădinița din Potelu, unde merg zilnic în jur de 100 de copii, care a fost modernizată prin programul de finanțare PNDL 1. Școlile din ambele sate au fost puse la punct de-a lungul timpului, dotate cu materiale didactice, centrale termice, iar una dintre ele va intra în reabilitare, prin programul de finanțare al ADR. Un lucru îmbucurător este faptul că majoritatea profesilor sunt din comună, ceea ce înseamnă că elevi nu riscă să nu facă unele ore din cauza condițiilor de trafic sau a faptului că profesorul ar trebui să facă naveta la o distanță mare.

Și Ianca, și Potelu au fiecare câte un cămin cultural cu tot ce este necesar pentru desfășurarea activităților. Cât privește domeniul sănătății, la Potelu există un centru medical care ține de dispensarul din Ianca. Două doctorițe de familie împreună cu cinci asistente deservesc ambele sate cu meticulozitate și au grijă ca oamenii să găsească un remediu pentru ceea ce suferă.

La acestea se adaugă și faptul că a asfaltat 7,5 kilometri de drumuri și lista de realizări va continua, deoarece Mirel Pascu își dorește încă un mandat la anul și sunt toate șansele să-l obțină.

Domnul primar se mai mândrește și cu echipa de fotbal a comunei, dar și cu ansamblul de dansuri și muzică populară al acesteia cu care merge în deplasări în străinătate și care reprezintă cu mândrie jocul și portul tradițional. Organizează de mulți ani Festivalul ”Cântecele Dunării”, cu care au ajuns la ediția XXII și de unde au plecat nume importante ale muzicii populare românești.

Singura durere este faptul că tinerii părăsesc comuna. ”Avem în jur de 4000 de locuitori, aveam mai mulți înainte, dar s-a depopulat, ca peste tot de fapt în România. Aveam 6000 pe timpul când eram viceprimar. Atunci făceam recensăminte anule, știam exact numărul locuitorilor. Atunci nu pleca nimeni. Acum avem 600 de cetățeni plecați, care și-au luat și copiii  acolo. Probabil că unii nu se vor mai întoarce”, menționează primarul.

Majoritatea celor plecați lucrează în construcții, realizează pavaje amprentate, s-au specializat pe acest domeniu, iar câțiva dintre ei și-au înființat și propriile firme.