Este oficial: Oltenii chemați la urne, pe 6 și 7 octombrie

0
540

Referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot.

Guvernul a adoptat în ședința de marți, 18 septembrie , actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției.

Astfel, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției, precum și Hotărârile privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului și pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018

Ordonanța de urgență conține măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare.

Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, referendumul pentru familie va costa aproximativ 163,712 milioane de lei, adică 35,1 milioane de euro.

Referendumul nu este împotriva minorităților sexuale, ci este efectul unui demers cetățenesc”, a precizat premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern.

La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate. Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul național privind revizuirea Constituției să se poată organiza în același timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administrației publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului național se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

După ce Guvernul a stabilit, că referendumul pentru modificarea Constituției României privind redefinirea familiei tradiționale se va desfășura în două zile, pe 6 și 7 octombrie, Consiliul Județean Olt va convoca, și el, o nouă ședință extraordinară pentru adaptarea datei de desfășurare a referendumului local pentru modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați.

Deși pentru organizarea acestui referendum a fost prinsă suma de 900.000 de lei,  administrația județeană speră să nu aibă nevoie de toți acești bani. La referendumul local oltenii vor fi chemaţi să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. Condiţia pentru validarea referendumului pentru schimbarea numelui județului este ca la vot să fie prezenţi 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente, iar 50% plus unu dintre aceştia să voteze „da”.

 Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate”, se mai arată în comunicat.