Căminele de bătrâni din Olt funcţionează aproape la capacitate maximă

0
900

Căminele de bătrâni de la Slatina şi Fălcoiu funcţionează aproape la capacitate maximă, şi asta pentru că foarte mulţi bătrâni ajung în grija statului după ce îşi pierd familiile sau copiii nu mai vor să ştie de cei care le-au dat viaţă. La cele două cămine care au o capacitate totală de 100 de locuri mai există în acest moment, doar 4-5 locuri libere.

 Persoanele singure, care îşi doresc să-şi petreacă bătrâneţile în compania angajaţilor din cele două centre pentru persoane vârstnice din Slatina şi Fălcoiu, trebuie să ştie faptul că numărul de locuri este limitat, iar pe viitor ar putea avea de aşteptat până ce se eliberează vreun loc.

„La cele două cămine de bătrâni din Slatina și Fălcoiu mai sunt disponibile 4-5 locuri”a declarat directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, Sorin Gheorghe.

Autoritățile susțin că, găzduirea într-un asemenea centru nu trebuie să fie decât ultima soluţie, în lipsă de altceva, aşa cum prevede legislaţia.

Pentru ca un pensionar să ajungă în grija angajaţilor din centrele de bătrâni trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să depună câteva documente importante la dosar.

„Accesul unei persoane vârstnice în cămin se face avându-se în vedere câteva criterii de prioritate: necesitatea îngrijirii medicale permanente deosebită, care nu poate fi asigurată la domiciliu, persoana nu se poate gospodări singură, este lipsită de susţinători legali sau aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile din cauza stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale, nu are locuinţă şi nu realizează venituri şi are domiciliul pe raza judeţului Olt”, a adăugat Gheorghe.

Contribuția persoanelor vârstnice sau a susținătorilor legali ai acestora

 Persoanele vârstnice care se încadrează în grila de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice îndreptățite să beneficieze de servicii de asistență socială și care realizează venituri, contribuie cu cotă parte de 60% din veniturile totale realizate, fără să depășească cuantumul contribuției individualizat în funcție de gradul de dependență a persoanei vârstnice, după cum urmează: gradul I-899 lei-persoane dependente; gradul II-893 lei-persoane semidependente și gradul III-879 lei-persoane care nu sunt dependente, conform Hotărârii Consiliului Județean Olt nr.3/25.01.2018. Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

Banii nu sunt însă o condiţie, spun autorităţile care afirmă că persoana ce doreşte să fie internată într-un cămin de bătrâni poate fi acceptată chiar dacă nu are venituri. Specialiştii susţin că foarte mulţi dintre solicitanţi ar putea fi ţinuţi în familie, dar copiii se descotorosesc de ei pentru că sunt bolnavi sau pur şi simplu din comoditate.

Ilie Bîzoi