Toate amenzile rutiere, schimbate! Proiectul prin care MAI se vrea să revoluționeze procesele-verbale

0
435

Toate amenzile rutiere ar putea fi schimbate! Ministerul Afacerilor Interne are un proiect prin care vrea să revoluționeze procesele-verbale.

Vineri, 24 august, au intrat în vigoare o serie de noutăți referitoare la amenzile contravenționale, printre care se numără și schimbări la elementele obligatorii dintr-un proces-verbal, funcționalitatea acestuia și termenul în care se poate achita amenda la jumătate din minimul legal.

În urma acest modificări esențiale, un nou model de proces-verbal a fost recent pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale a intrat în vigoare vinerea trecută și aduce noutăți pentru care e necesar un nou model de proces-verbal de contravenție. În acest sens, MAI a pus în dezbatere luni Proiectul de ordin MAI pentru aprobarea modelului procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice. Noul document va intra în vigoare după ce proiectul de ordin e aprobat de ministru, dar abia în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Noutățile acestui tip de proces-verbal:

  • nu va mai cuprinde referirea la comunicarea înștiințării de plată, pentru că, prin Legea nr. 203/2018 s-a stabilit că
  • procesul-verbal este titlu de creanță și înștiințare de plată;
  • va menționa posibilitatea de plată a amenzii la jumătate din minimul stabilit în lege în 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului;
  • pentru punerea în acord cu o decizie recentă a Curții Supreme, noul model va include și posibilitatea aplicării sancțiunii contravenționale a suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Sursă: www.stiripesurse.ro