PAULICĂ MUNTEANU – un liberal adevărat la Primăria din IANCU JIANU

0
791

Comuna Iancu Jianu ocupă o suprafaţă de 48 de km pătraţi, pe malul drept al Olteţului, în nord-vestul judeţului, la 45 de km de Slatina.  Este formată din satele Iancu Jianu, Dobriceni şi Preoteşti. La nord şi la est se învecinează cu judeţul Vâlcea, la sud-est cu Morunglav, la sud cu Oboga, la sud-vest cu Vulpeni, la vest cu Dobreţu. Este una dintre comunele judeţului din al cărei subsol se extrage petrol. Satul Iancu Jianu apare în istorie sub numele de Cepturoaia sau Ciuturoaia, de la numeroasele fântâni cu ciutură de aici. La 7 august 1560, Petru cel Tânăr întăreşte mănăstirii Argeş ocinele de la Albeşti şi Dobreştii pe care le acaparase Buica din Cepturoaia. Un timp, pe vremea când satul s-a aflat în proprietatea familiei Ştirbei, a purtat denumirea de Ştirbei. Dobriceniul este menţionat de două ori în timpul lui Mihnea Turcitul. Primul document, emis la 29 mai 1589, „întăreşte lui Dragotă şi fiului său Pătru ogoare şi vii la Dobriceni”. În al doilea document, emis la 21 mai 1591, se spune că Dumitru din Sălcuţa vinde o moşie mănăstirii Călui, ocazie cu care printre martori este menţionat şi „Radu vistier din Dobriceni”.

Actuala denumire a comunei a fost dată în 1951, până atunci numindu-se Ştirbei. Nimeni nu a fost întrebat dacă e de acord cu această schimbare de nume. Nimic din trecutul istoric al comunei nu are vreo legătură cu vestitul haiduc. Nici măcar nu i-a călcat vreodată pământul. A ajuns cu ceata lui până la mănăstirea Călui, pe care a prădat-o. În 1973, populaţia comunei era de 5.791 de locuitori. La recensământul din 2011, au fost înregistraţi 4.118 locuitori.

Ultimele alegeri din 2016 l-au adus în fruntea comunei pe liberalul Paulică Munteanu, care în mandatul anterior a exercitat funcţia de viceprimar. Consiliul Local este alcătuit din 13 consilieri, majoritatea fiind de la PNL, 5 mandate, în timp ce PSD are 3 mandate, mai multe partide fiind reprezentate de câte un consilier: ALDE, PRM, UNPR, PND, inclusiv un consilier independent. Viceprimar este Nicolae Chiţibuşi.

Primarul Paulică Munteanu s-a născut şi a crescut în comuna Bobiceşti. S-a stabilit în Iancu Jianu în 2004, când a cumpărat ferma pomicolă ce aparţinuse defunctei IAS Iancu Jianu. A investit bani şi suflet aici, practic este o plantaţie nouă, cu 30 de angajaţi permanent şi cu peste 100 în sezonul de recoltat. Acum, ferma sa pomicolă este un model în ce priveşte agricultura durabilă. Ce înseamnă aceasta? Creşterea performanţelor în agricultură se face prin evitarea administrării de substanţe chimice, pe cât posibil până la eliminarea lor completă. În schimb, se trece la o agricultură bazată pe practici de protecţie a solului şi de grijă faţă de mediu. Din prunele sale se face renumitul magiun de Topoloveni.

A intrat în politică în 2004, la Partidul Democrat, ulterior şi Liberal, iar din 2010 a condus organizaţia locală a PDL, în prezent a PNL. Deşi a fost viceprimar în mandatul 2012-2016, când primar a fost Dumitru Corbeanu, nu s-a putut opune valului de nereguli din proiectele demarate de fostul primar. Proiecte cu probleme precum piaţa agroalimentară sau cel care prevedea amenajarea unui drum de acces la târgul săptămânal din comună, a unor alei şi a unei parcări în zona centrală a comunei i-au dat multe bătăi de cap după ce a fost ales ca primar. I-au trebuit trei luni de zile până să descâlcească ghemul de nereguli. Cu multă migală, a reuşit să aducă documentele la starea de legalitate. Şi apoi s-a apucat de treabă. Imediat după alegeri, a încheiat asfaltarea drumului din Preoteşti. Continuînd în această direcţie, a infrastructurii rutiere, Paulică Munteanu a iniţiat asfaltarea a 3 km de drum, între DJ 643 şi cătunul Rudari. Apoi, cu fonduri locale, a asfaltat cei 300 de metri dintre drumul judeţean şi cimitir. Alte drumuri comunale, pe o lungime totală de 5,85 km, au fost modernizate, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Menţionăm aici şi asfaltarea a 4,4 km de drumuri de exploataţie agricolă. Totodată, credincios ideii că asfaltul este unul dintre semnele certe ale civilizaţiei în lumea rurală, primarul din Iancu Jianu a continuat asfaltarea pe străzile Viilor, Corboaia şi Barbu Ştirbei, dar şi alte drumuri comunale, în lungime totală de peste 6 km au intrat în lucru, pentru asfaltare.

În legătură cu reţeaua de alimentare cu apă, în acest an, 2018, are loc extinderea ei în cătunul Rudari. De asemenea, se va extinde reţeaua de alimentare cu gaze naturale. Proiectul de canalizare, în valoare de aproape 80 de miliarde de lei vechi, finanţat prin PNDL-2, este în faza de licitaţie şi are în vedere toate cele trei sate ale comunei. Totodată, se lucrează la modernizarea sistemului de iluminat public.

Pentru învăţământ şi cultură, Paulian Munteanu are o afinitate deosebită. La Liceul Tehnologic Iancu Jianu a asfaltat terenul de sport şi a dotat cu tablete cabinetul de informatică. În zona Ciumegeana se va construi o grădiniţă nouă, proiectul este depus la AFIR, iar cu fonduri prevăzute în bugetul local pe 2018 se modernizează căminul cultural. În fiecare dintre satele comunei se va amenaja câte un parc şi un loc de joacă pentru copii. Asigurându-le cele mai bune condiţii de învăţătură, elevii din Iancu Jianu i-au răspuns şi în acest an în felul lor: promovabilitate de sută la sută la Evaluarea Naţională, iar la examenul de bacalaureat, gradul de reuşită a fost peste media judeţului.

Elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) oferă comunei Iancu Jianu o pespectivă clară asupra a ceea ce trebuie întreprins în perioada următoare, astfel încât calitatea vieţii locuitorilor să crească de la o etapă la alta, iar tinerii să fie determinaţi să-şi caute rostul şi împlinirea în comuna lor natală. Este al treilea în care taxele şi impozitele din comuna Iancu Jianu au rămas la acelaşi nivel şi vor rămâne aşa cel puţin până la sfârşitul acestui mandat. Şi prin acest mod, Paulică Munteanu se străduieşte să facă mediul de viaţă din comună cât mai prietenos şi mai atractiv.

Constantin Smedescu