CEZIENI – CAPITALA IEI… !

0
753

Pentru două zile, sâmbătă și duminică (23-24 iunie 2018), comuna CEZIENI a fost „capitala” manifestărilor culturale dedicate iei tradiționale.
Localitatea olteană organizează de pe vremea comunistă această importantă acțiune culturală, ajungând la cea de-a 34 ediție cu impact național.


În acest an acest la eveniment au participat viceprim-ministru și senatorul de Olt, Paul Stănescu, însoțit de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, prefectul de Olt, Silviu Neacșu, parlamentarii de Olt Dan Ciocan, Marius Iancu, primarul municipiului Slatina, Emil Moț, primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, directorul CAO Olt, Cătălin Ușurelu și un important cetățean al locului, Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR.
Comuna Cezieni a fost în straie de sărbătoare, pe strada “Principală” au defilat tineri și vârstnici (perechi) în costume populare specifice zonei din care proveneau, de pe tot cuprinsul țării, vedeta fiind „IA”. Pe stadionul din localitate s-a încins o horă mare, numită simbolic HORA IILOR, în care s-au prins și invitații de onoare, prezenți la Cezieni.
De precizat faptul că, localnicii și-au etalat în fața locuinței măiestria și renumele câștigat de-a lungul anilor, cu ii unicat, care au putut fi admirate și în același timp cumpărate. Cei drept la niște prețuri care variau între 200 și 2000 lei, în raport de valoarea manoperei investite în realizarea lor.
De la manifestare nu au lipsit nici vânzătorii ambulanți, micii, berea și grătarele încinse cu tot felul de preparate.
Primarul comunei Cezieni, Dănuț Gușatu, a fost la înălțimea evenimentului, deschizând seria luările de cuvânt ale participanților invitați: Paul Stănescu, Tudor Dănacu, Marius Oprescu și Adrian Chesnoiu.
Vicepremierul Paul Stănescu a apreciat valoarea iei și modul în care locuitorii din Cezieni o promovează de ani de zile: „Domnul Dănacu a făcut foarte multe lucruri bune, iar eu ştiu foarte bine ce a făcut. Practic, a adus bogăţie în comuna Cezieni, prin tot ce a făcut. A muncit o viaţă întreagă şi a fost la dispoziţia tuturor oamenilor din Cezieni. Domnul Dănacu este un exemplu de urmat pentru noi toţi. Ziua de astăzi este specială, fiind Centenarul Marii Uniri, şi primind bani de la minister, pentru prima dată. Venim de fiecare dată cu drag la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni. Este o sărbătoare unde lumea nu se formalizează. Nu este o poveste, aici chiar se întâmplă lucruri. Oamenii ăştia chiar fac ii, cred că sunt printre cele mai frumoase din ţară. Am văzut femei foarte în vârstă care spun că şi acum cos ii cu multă plăcere”.
Marius Oprescu a adus cuvinte de laudă oficialităților locale care știu să prețuiască tradițiile locale la cel mai înalt nivel național: „Încă de acum câţiva ani, când am venit la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni, am văzut aici o efervescenţă. Această sărbătoare chiar avea viaţă, veneau foarte mulţi fii ai satului acasă, foarte mulţi tineri care purtau această ie cu foarte mare mândrie. De atunci, i-am promis domnului primar că îl vom susţine în dezvoltarea acestei sărbători. Astăzi am ajuns la apogeu, în anul centenarului, împreună cu Guvernul României, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Cezieni, reuşim o ediţie de excepţie şi o sărbătoare care merită pentru această îmbrăcăminte populară românească pe care reuşim să o sărbătorim cum trebuie, după 100 de ani”.
Sufletul și inima localității, neobositul Tudor Dănacu, inițiatorul încă din 1974, al festivalului local a declarat printre altele : „Mulţumim mult domnului Stănescu! Avem o fotografie făcută împreună, acum patru ani, tot la Sărbătoarea Iilor. Dânsul ne-a ajutat mult, de asmenea, ne-a ajutat şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. Actualul primar este cel care a reluat această sărbătoare, după 10 ani, şi a făcut din ea o sărbătoarea şi mai importantă. De fapt, această sărbătoare a avut la bază unirea între oameni. Oamenii se dezbinaseră. Explozia acestei sărbători a fost reprezentată de o fată, care este bolnavă acum, şi care s-a îmbrăcat pentru prima dată în portul nostru populare. Celelate tinere au râs de ea, însă s-a ridicat masa mare de ţărănci ale noastre care au scos ia de zestre din ladă şi atunci a început o adevărat sărbătoare. Atunci s-a iniţiat sărbătoarea, înainte era doar hora”.
Peste o mie de oameni au avut parte de două zile speciale, cei mai mulți dintre ei fiind îmbrăcați în ie sau și-au cumpărat o ie.
R.D.