Festivalului Național Sărbătoarea iilor, ediție importantă în an centenar

0
684

Primăria comunei Cezieni împreună cu Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt vă invită la cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Național Sărbătoarea iilor, proiect cultural dedicat Centenarului, desfăşurat sub genericul „ROMÂNIA 100”. Această ediție a sărbătorii este finanțată integral de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și beneficiază de identitatea vizuală a European Year of Cultural Heritage EYCH 2018.

Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.

Anual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.

La această ediție vor avea loc expoziţii de ii şi costume populare autentice, simpozionul tematic – „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român” (23 iunie 2018 ora 15,00), un târg de meşteșuguri populare, o paradă națională a portului popular, hora iilor, festivitatea de premiere (24 iunie 2018 cu începere de la ora 13,00).

2018 este și Anul European al Patrimoniului Cultural (European Year of Cultural Heritage – EYCH 2018). Obiectivul general al Anului este de a încuraja împărtășirea și aprecierea patrimoniului cultural al Europei, de a crește gradul de conștientizare al istoriei și al valorilor comune și de a consolida sentimentul apartenenței în spațiul european comun.

Institutul Național al Patrimoniului a selectat Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni  ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt a primit acordul de a utiliza identitatea vizuală a EYCH pentru festival deoarece acesta contribuie la atingerea a unul sau mai multe obiective ale acțiunii europene, după cum este prevăzut în Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2017 privind Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

Programul evenimentelor cuprinse în cadrul proiectului este următorul:

Marți, 5 iunie 2018, începând cu ora 16:00, la Căminul Cultural Cezieni se va face reconstituirea unor secvențe de obiceiuri locale prin organizarea unei șezători.

Vineri, 8 iunie 2018, cu începere de la ora 10:00, la Căminul Cultural Cezieni vor avea loc dezbateri tematice și ateliere meșteșugărești deschise.

Sâmbătă, 23 iunie 2018, de la ora 15:00, o serie de personalități din România din domeniul etnologiei și etnografiei vor dezbate la Cezieni, la Căminul Cultural, în cadrul Simpozionului Național „România – 100 de ani de la Marea Unire. Ia – document incontestabil al identităţii naţionale şi perenităţii poporului român”.

Duminică, 24 iunie 2018, în ziua de Sânziene, cu începere de la ora 13:00 are loc jurizarea iilor noi după care, de la ora 15,30 va avea loc Parada națională a Costumelor Populare la care sunt invitate perechi din toate zonele reprezentative din punt etnografic de pe tot cuprinsul României. De la ora 16:00, pe Stadionul comunei are loc celebra Horă a iilor în care se prind toate purtătoarele de ii înscrise în concurs pentru ca juriul să le poată vedea și select ape cele mai reprezentative pentru cele 3 secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă.

Începând cu ora 17,00 va avea loc un spectacol folcloric cu o largă participare de soliști consacrați:  Anișoara Popescu, Cătălin Pandurescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, iar la ora 20:45 va avea loc Festivitatea de premiere a iilor după care, la ora 22.00 pe scena amplasată pe stadionul comunei va avea loc un recital susţinut de Andra.