Radieri de firme pe bandă rulantă, la Registrul Comerțului

0
369

Peste 500 de cereri de radieri voluntare de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele patru luni ale anului, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele patru luni ale anului, a înregistrat o creștere faţă de acelaşi interval din anul trecut. Dacă în 2017 până la 1 mai fuseseră radiate, în Olt, un număr de 439 de firme, anul acesta, în acelaşi interval, au fost radiate voluntar 549, ceea ce înseamnă o creștere a dinamicii acestui indicator cu peste 25 de procente. Numai în luna aprilie a acestui an nu mai puţin de 117 firme si-au închis porţile. Un simplu calcul arată că, în medie, zilnic, aproape cinci patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale. Într-un top neoficial al judeţelor cu cele mai multe cazuri de firme radiate, Oltul se situează pe locul 21 la nivel național. Cele mai multe radieri la nivel naţional s-au înregistrat în: Bucureşti – 4.309, Cluj – 1.223,  Iasi – 1.171, Timiş – 1.159 firme,  Dolj – 1.049, Bihor- 1.028 firme, Prahova – 981 și Constanţa – 952 societăți. De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.

Ilie Bîzoi