Sute de persoane din Olt, bune de plată

0
586

Sute de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt, în primul trimestru al anului, sunt de peste 1,8 miliarde ROL. Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie de creşterea copilului, de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei și alocație de plasament.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează la indemnizația lunară de creșterea copilului unde sunt constituite 22 de debite în cuantum total de 45.786 RON (aproape 460 milioane ROL). Nici în privința venitului minim garantat situația nu era în regulă, la începutul lunii aprilie 2018, debitele pe care le avea de recuperate AJPIS Olt de la 91 de beneficiari fiind de 43.847 RON  (aproximativ 480 milioane ROL). Sume relativ mari de recuperate sunt și la alocația de susținere a familiei. În prezent suma pe care AJPIS o are de recuperat de la 96 de beneficiari se ridică la 36.357 RON. Debite în cuantum de 32.482 RON înregistreză și 20 de beneficiari de stimulent de inserție, în timp ce 23 de beneficiari de alocație de stat și un beneficiar pe Legea 448/2006 au de returnat 16.998 RON, respectiv 6.940 RON.

„În evidenţele instituţiei, la 31 martie 2018, figurau 253 de debitori. Suma pe care aceştia o datorează se ridică la valoarea totală de 182.400 lei”, a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt. Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Ilie Bîzoi