Viitorul buget european și președinția Consiliului Uniunii Europene, analizate de europarlamentarul Marian Jean Marinescu

0
226

Marian Jean Marinescu, unul dintre cei mai activi europarlamentari ai României a susținut joi la Slatina o conferință de presă alături de președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu. Eurodeputatul a abordat o serie de subiecte, printre care cele mai importante au fost legate de viitorul buget european și de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către Romania.

Marinescu a opinat că este foarte important ca noul buget european să fie mai mare pentru ca politicile de agricultură și coeziune să nu fie puse în pericol.

Pe buget sunt foarte mari discuții pentru că pleacă Marea Britanie și sunt câteva state care spun, un număr mai mic de state, un buget mai mic. Tot ce s-a anunțat până acum merge în direcția de a avea un buget mai mare decât cel care este în această perioadă financiară. Pentru România cel mai important lucru este convergența plăților directe adică să crească în partea de est a Europei și să se micșoreze în partea de Vest, adică să nu se mai distribuie banii după criterii istorice și să fie echitabil. Eu cred că se va micșora diferența între Est și Vest, vorbesc de suma pe hectar, iar la coeziune există foarte multe voci care cer condiționalitate. Și parlamentul poate accepta o condiționalitate pe situația macroeconomică a fiecărui stat membru, dar în niciun caz nu se va accepta o condiționalitate de comisarul pentru justiție, legată de statul de drept. În cazul acesta din păcate noi am fi în mare pericol cu ceea ce se întâmplă în acest moment în România. Banii din bugetul european sunt pentru oameni. Nu poți să pedepsești oamenii pentru o acțiune complet în afara valorilor europene ale unui Guvern, pentru acțiunea unui Guvern care este vremelnic. Guvernul este una și oamenii sunt altceva. Și atunci trebuie să găsim o altă modalitate.  Banii pe coeziune în România vin din păcate datorită sărăciei din Oltenia, Sud -Vest și din Nord- Est, din Moldova. Nord -Estul este a cincea regiune ca sărăcie din Europa, iar Sud Vestul a șaptea regiune din Europa ca sărăcie”, a spus europarlamentarul PNL. Totodată, Marinescu a vorbit și despre oportunitatea extraordinară pe care România o are prin preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene . „Romania o să fie președinția rotativă a consiliului, deci o oportunitate extraordinară, mai ales că se decid bugetul și toate politicile europene, inclusiv cele care ne ard pe noi cel mai tare agricultura și coeziune. Ca președinție poți să ai o influență importantă pentru că de pe acum poți să intri și să influențezi mersul lucrurilor și negocierile”, a conchis Marinescu.

 

Ilie Bîzoi