Medici din Olt, condamnați la închisoare pentru malpraxis

0
980

Medicii slătineni Mircea Tusciuc şi Paul Iancu au fost condamnaţi, miercuri, de Curtea de Apel Craiova, la câte trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru uciderea din culpă a unui copil în vârstă de nouă ani, din Şerbăneşti. Totodată s-a luat măsura interzicerea exercitării pe o perioadă de trei ani a profesiei de medic, după executarea pedepsei. Decizia instanței este definitivă.

Decizia vine după ce dosarul celor doi medici trenează în justiție încă din 2010. Potrivit probelor administrate de anchetatori, pe 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Paul Iancu, medic de gardă – medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina, nu l-a examinat corespunzător pe Cristian Grigore, în vârstă de  nouă ani, din Şerbăneşti, care  fusese adus cu ambulanţa, stabilind, în mod greșit, diagnosticul. La rându-i medicul Mircea Tusciuc, specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, nu a acordat îngrijirile medicale necesare pacientului pe perioada internării şi a decis, deși starea de sănătate a pacientului nu impunea acest lucru, externarea copilului după trei zile, mai exact pe 26 mai 2010. Micuțul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare Tusciuc a decis amputarea mâinii stângi a copilului. Din cauza complicaţiilor survenite, băiatul a decedat la 27 mai 2010. Inițial, în 2013, medical Mircea Tusciuc a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, iar Paul Iancu, la doi ani. Hotărârea magistraților Judecătoriei Slatina a fost contestată la Curtea de Apel Craiova de inculpați, iar astăzi, la aproape cinci ani de la primul verdict al instanței, cei doi au fost condamnați, fiecare, la trei ani și șase luni cu executare. Totodată, Curtea de Apel Craiova a dispus, în cazul celor doi, interzicerea exercitării pe o perioadă de trei ani a profesiei de medic, după executarea pedepsei.

Mircea Tusciuc și Paul Iancu, au ajuns, miercuri seara, în închisoare. În timp ce Tusciuc a fost dus de polițiștii la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, Iancu a fost dus de oamenii legii din Ilfov, unde își are domiciliul, la Penitenciarul Rahova.