Accidentele de muncă şi bolile profesionale în Olt au înghiţit zeci de miliarde ROL

0
293

Sute de olteni s-au confruntat, anul trecut, cu diverse probleme de sănătate, pentru care au solicitat compensaţii, despăgubiri sau decontări la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt, suma acordată acestora depăşind 27 miliarde ROL.

 Compartimentul accidente de muncă şi boli profesionale din cadrul CJP Olt s-a confruntat în 2017 cu numeroase cereri venite din partea salariaţilor olteni care s-au accidentat sau îmbolnăvit la locul de muncă. Cele mai multe solicitări, aproape 330 au venit din partea persoanelor care s-au aflat în concediu medical, ca urmare a unui accident de muncă, însă cea mai mare sumă a fost plătită drept compensaţii pentru atingerea integrităţii. „În decursul anului trecut s-au decontat de CJP Olt, din fondurile sistemului de asigurare pentru accidente şi boli profesionale, 739 facturi pentru spitalizare şi medicamente în valoare de 230.171 lei. De asemenea, s-au înregistrat 57 de cereri de la angajatori pentru acordarea diferenţelor de indemnizaţii plătite de ei din care s-au soluționat 51 de cereri pentru care s-a plătit suma de 42.131 lei”, a precizat Constanța Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CJP Olt. Conform sursei citate, tot în 2017, au beneficiat de compensaţii pentru atingerea integrităţii care se acordă asiguraţilor care în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 şi 50%, exclusiv cazurile cărora  li se recunoaşte, prin decizie, invaliditatea, un număr de 101 olteni.

Valoarea totală suportată din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se ridică la suma de 2.401.194 lei. Gheorghe a mai precizat că anul trecut s-au mai decontat din acelaşi fond şase despăgubiri în caz de decese în valoare totală de 75.400 lei.  Și în 2016 sute de salariaţi olteni s-au confruntat, cu diverse probleme de sănătate, pentru care au solicitat compensaţii, despăgubiri sau decontări la CJP Olt, suma acordată depășind 12 miliarde ROL. Astfel, în decursul anului 2016 s-au decontat de CJP Olt, din fondurile sistemului de asigurare pentru accidente şi boli profesionale, 265 de facturi pentru spitalizare şi medicamente în valoare de 310.798 lei. De asemenea, au fost înregistrate 45 de cereri de la angajatori pentru acordarea diferenţelor de indemnizaţii plătite de ei acordându-se în total o sumă de 38.395 lei.

Tot în 2016, au beneficiat de compensaţii pentru atingerea integrităţii care se acordă asiguraţilor care în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20 şi 50%, exclusiv cazurile cărora  li se recunoaşte, prin decizie, invaliditatea, un număr de 41 olteni. Valoarea totală suportată din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se ridică la suma de 868.950 lei.

Ilie Bîzoi