Scandal pe pășunile de la Piatra Olt

0
1229

Situație tensionată la Piatra Olt între zeci de crescători de animale și autoritățile locale. Mărul discordiei îl reprezintă pășunile de pe raza localității.

Totul a început în urmă cu o lună, mai precis pe 28 februarie, anul curent, în ședința de Consiliu Local când aleșii PSD s-au abținut să voteze proiectele care vizau aprobarea amenajamentelor pastorale și închirierea pășunilor crescătorilor de animale de pe raza localității. Acest lucru a generat un val de nemulțumiri, atât în rândul crescătorilor de animale, cât și al consilierilor PNL, care, prin vocea liderului de grup din Consiliul Local, Miruna Vulcănescu, susțin că prin această atitudine PSD nu reprezintă interesele cetățenilor din Piatra Olt.În aceea ședință de consiliu consilierii PSD s-au abținut, dumnealor fiind majoritari. Ambele proiecte au fost respinse, moment în care a început scandalul pentru că oamenii au fost extrem de nemulțumiți. În primul rând că au pierdut subvenția de la APIA, prin neaprobarea amenajamentului pastoral, și în al doilea rând, așa cum ne-a spus șeful Serviciului Urbanism domnul Lazăr, la momentul acela chemat în ședință să ne dea lămuriri, ce înseamnă amenajament și care sunt procedurile pentru licitație și multe alte detalii, în momentul în care nu vom aproba aceste două proiecte de hotărâre nimeni nu are voie să ia niciun fir de iarbă de pe izlazul de la Piatra. Eu l-am întrebat pe domnul viceprimar Nicușor Rada de ce consilierii PSD s-au abținut de la vot și dânsul mi-a spus că nu au votat pentru că este posibil ca cineva să-și mai cumpere vreun animal și atunci dacă noi închiriem pășunile omul acela unde se duce la pășunat. Și atunci a intervenit domnul Lazăr și a spus : Domnule noi păstrăm o anumită suprafață de pășune ca fond de rezervă pentru astfel de cazuri. Deci nu se pune problema să nu mai aibă oamenii unde să meargă la pășunat. Mai mult decât atât domnul Lazăr a venit cu o hârtie pe care ne-a fluturat-o în față. A mers la președintele de ședință, era foarte revoltat și a zis domnilor luați și citiți asta că este amendă de 80 de milioane lei, dacă nu aprobăm.  A fost un adevărat scandal. Din acel moment oamenii au sesizat presa, că e vinovat primarul . Eu le-am explicat la oameni că toți sunt vinovați, de la primul, până la ultimul. Primarul a inițiat în termen aceste proiecte, dar punând ședința pe 28 februarie, în condițiile în care amenajamentul era la 1 martie trezea așa o anumită suspiciune. De ce n-au pus ședința pe 15 februarie pentru că dacă pica proiectul puteam să-l reluăm, pe 20 februarie , pe 25 februarie. Asta a ridicat câteva semne de întrebare. Ei susțin însă că nu au votat că nu au știut ce conțin proiectele, în condițiile în care acestea sunt urcate pe site-ul primărie cu cinci zile înainte de ședință. Cum n-ai știut, înseamnă că nu te interesează, a declarat pentru Gazeta Oltului, Miruna Vulcănescu, șefa organizației PNL Piatra Olt.

 

Întrucât problemele crescătorilor de animale nu suportă amânare, liderul PNL Piatra Olt a înaintat în data de 13 martie o solicitare primarului Tudor Udrescu prin care a cerut reintroducerea de urgență în prima ședință de Consiliul Local  a acestor proiecte. Numai că, din păcate, nu s-a ținut cont de acest lucru, motivația fiind că, cererea a fost introdusă tardiv.

Astăzi (n.r.16 martie) am avut o ședință extraordinară de consiliu. În data de 13 martie, grupul PNL din Consiliu Local a făcut o solicitare către primarul orașului Piatra Olt prin care a cerut să reintroducă de urgență în prima ședință măcar proiectul de hotărâre privind închirierea pășunilor cu toate că oamenii au pierdut subvenția pentru anul acesta, dar legea le permite să închirieze. Eu am considerat că trebuie să introducem din nou proiectul pentru că trebuie să le dăm oamenilor dreptul la pășune, la 1 mai. Astăzi, eu am venit cu speranța că voi găsi astăzi acel proiect introdus. Din păcate nu a fost. Am cerut lămuriri de ce nu se regăsește pe ordinea de zi acest proiect privind închirierea pajiștilor, întrucât este o situație de urgență, iar procedurile de licitație știm cu toții că durează. Domnul secretar a spus că solicitarea a venit oarecum târziu și nu putea fi introdusă pe ordinea de zi și că domnul, primar nu mai dorește să introducă pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre, dar că există posibilitatea ca restul consilierilor să inițieze ei aceste proiecte, a precizat Vulcănescu.

Șefa PNL Piatra Olt spune însă că nu va renunța și va iniția, luni, 19 martie, un nou proiect de hotărâre care să fie introdus în ședința ordinară. În cazul în care nici de această dată proiectul nu va fi trecut pe ordinea de zi, consilierii PNL din Piatra Olt vor convoca, potrivit legii, ședință de Consiliul Local.

În cazul în care nu va fi trecut pe ordinea de zi în ședința ordinară atunci o să convocăm noi o ședință a Consiliului Local pentru că legea ne permite. Noi suntem șase consilieri PNL și o să urmăm exact pașii legali ca să rezolvăm problema oamenilor. Noi tragem speranța că dumnealor vor reveni la normal și vor vota acest proiect. Eu în calitate de lider al grupul PNL în Consiliul Local voi iniția procedurile de introducere a proiectului de hotărâre privind închirierea pajiștilor cu specificare în care nu îl voi găsi pe ordinea de zi a ședinței viitoare ,voi merge mai departe și voi convoca eu o ședință de Consiliu Local împreună cu colegii mei, a conchis șefa organizației PNL Piatra Olt.

Primarul Tudor Udrescu: „Este o situație urâtă”

Contactat telefonic primarul orașului Piatra Olt, Tudor Udrescu, nu a dorit să comenteze situația, trimițându-ne la purtătorul de cuvânt al primăriei. Este o situație urâtă. Mai mult nu pot să spun. Discutați cu domnul Robert Munteanu, purtătorul de cuvânt al Primăriei pentru că el cunoaște foarte bine situația,, a declarat Udrescu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra-Olt, fostul viceprimar Robert Munteanu, a explicat de ce o parte dintre consilieri s-a abținut de la vot. În ședința de consiliu o parte dintre consilieri s-a abținut motivând faptul că nu au informațiile necesare pentru a  vota în cunoștință de acuză. O parte au aprobat amenajamentul pastoral, dar neîntrunind numărul de voturi proiectul privind amenajamentul pastoral nu a trecut. De aici au apărut nemulțumirile unor crescători de animale din orașul Piatra Olt care nu au putut să concesioneze pajiștile, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra-Olt.

El a adăugat că fără aprobarea proiectului privind amenajamentul pastoral (regulamentul de utilizare a pajiștilor) nu se poate face procedura de închiriere-concesionare a pășunilor. Fără amenajament pastoral nu se poate face procedura de închiriere-concesionare a pășunilor. Este o situație neplăcută, ușor tensionată, dar eu zic că se poate rezolva această situație cu amendamentele necesare care au rezultat din discuțiile care au avut loc la primărie orașului Piatra Olt, astfel încât toată lumea să fie mulțumită și cei care dețin efective mari de animale și cei care dețin efective mai mici care să nu fie excluși de la concesionarea acestor pajiști, a subliniat Munteanu. Întrebat, totuși, dacă crede că acest proiect va trece de votul consilierilor, Robert Munteanu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Olt a replicat: Eu nu pot să consider acest lucru întrucât consilierii sunt suverani în a-și exprima dreptul de vot, a conchis Munteanu. Este regretabil că de pe urma acestui scandal singurii care au de suferit sunt cetățenii din Piatra Olt.

Ilie Bîzoi