TMK-ARTROM a inaugurat un modern complex de tratament termic

0
893

Vineri dimineață, cunoscuta unitate industrială slatineană TMK-ARTROM  SLATINA a fost gazda unui eveniment de interes național și european. S-a inaugurat lansarea în producție a unei secții moderne privind tratamentele termice pentru țevi din oțel.
Au fost prezenți: vicepremierul Paul Stănescu, senator de Olt, Excelența Sa, Ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin, președintele grupului TMK, Dimitri Pompianski, directorul general al diviziei Europa, ing. Adrian Popescu. Din partea Camerei de Comerț a României a fost, ca invitat special, Sorin Dimitriu. Un oaspete tot special a fost și europarlamentarul Norica Nicolai. Oficialitățile județene au fost reprezentate de parlamentarii de Olt, Renică Diaconescu, Florin Iordache, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan, Marius Iancu, Mihai Niță.
Au mai fost prezenți primarul Slatinei, Emil Moț, prefectul de Olt, Silviu Neacșa, vicepreședintele C.J.Olt, Virgil Delureanu, vicepreședintele C.J.Olt, Ioan Ciugulea, precum și directorii unor instituții județene, printre care Gheorghe Neacșa, comisar șef al Gărzii de mediu Olt, Dorel Șteomlega, șeful Agenției de Mediu Olt.

Cuvântul de deschidere l-a avut ing. Adrian Popescu.
„Vă mulțumesc în numele tuturor colegilor mei pentru deosebita onoare pe care ne-o faceți astăzi participând alături de noi la acest eveniment important din viața noastră!
Așa cum este tradiția noastră și așa cum v-am obișnuit de fiecare dată după fiecare obiectiv de investiții finalizat, suntem extrem de bucuroși să sărbătorim acest moment alături de partenerii noștri de afaceri, de înalții reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului României, ai Ambasadei Federației Ruse la București, ai autorităților locale și centrale, ai colegilor și prietenilor noștri din celelalte companii din Grupul TMK, din Federația Rusă, Italia, Germania și Statele Unite și ai reprezentanților partenerilor de dialog social, organizațiile sindicale din uzinele noastre de la Slatina și Reșița.
În primii ani după privatizarea uzinei și intrarea ei în familia TMK am avut ca țintă să consolidăm și să creștem capacitățile de laminare, să creștem volumele de vânzări, să asigurăm integrarea TMK-Artrom pe plan local cu un flux complet de producție a oțelului și, mai ales, ridicând nivelul calitativ al prezenței noastre pe piață prin produse cu un înalt standard de calitate și prin servicii ante- și post-vânzare personalizate necesităților reale ale fiecărui client.
Apoi am înțeles că drumul nostru trebuie să cunoască cotitură, o schimbare radicală, dacă vrem să supraviețuim într-o piață cu concurență acerbă și cu supracapacități semnificative.
Cum ținta noastră au fost și rămân piețele cu nivel ridicat de tehnicitate – și am numit aici Europa și America – la un moment dat a devenit clar că singura noastră șansă de a performa în viitor e să creștem semnificativ ponderea produselor premium în portofoliul nostru.
De aceea, cu ceva ani în urmă am definit și propus acționarilor companiei o schimbare radicală în strategia de dezvoltare a TMK-Artrom până în 2020.
La acel moment, probabil, puțini credeau că angajamentul și visurile noastre de a transforma această uzină dintr-un producător de țevi preponderent standard într-un producător preponderent de produse premium vor deveni prea curând realitate. Chiar și noi, cei din interiorul companiei, am avut ezitări și-am cumpănit îndelung când și cum să relansăm acest program, dar suntem bucuroși că am avut curajul să facem pasul la momentul oportun”.
Au urmat cuvinte frumoase de laudă la adresa directorului general adjunct operațiuni, Cristian Drinciu, „sufletul acestei investiții“, cel care a coordonat toată investiția. Acesta a făcut o prezentare, cu detalii tehnice, a modului de funcționare al instalatiei.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie București, Sorin Dimitriu, un prieten vechi al ARTROM, a luat cuvântul, făcând multe aprecieri legate de această importantă unitate slatineană.

A luat cuvântul, în limba engleză, și ambasadorul Federației Ruse, Excelența Sa Valery Kuzmin, care a apreciat această importantă investiție industrială și echipa managerială pentru realizările deosebite obținute. Pentru instituția pe care o reprezintă, evenimentul de astăzi înseamnă un pas important în colaborarea economică dintre cele două țări.
Primarul Slatinei, Emil Moț, i-a felicitat pe reprezentanții TMK Artrom pentru decizia de a alege Slatina, ca loc în care să investească. Vor beneficia de un mediu stabil din punct de vedere al taxelor și impozitelor locale, dar și de oameni pregătiți, selectați din rândul slătinenilor.
Președintele grupului TMK, Dimitri Pumpyansky a felicitat conducerea și pe toți cei care lucrează la TMK ARTROM Slatina pentru rezultatele obținute și apreciază pozitiv această importantă investiție. În finalul discursului, l-a invitat alături pe vicepremierul României, Paul Stănescu, căruia, cu multă căldură, i-a înmânat o plachetă, mulțumindu-i sprijinului pe care guvernului României l-a acordat TMK ARTROM Slatina.


Vicepremierul Paul Stănescu, după primirea plachetei, cu amabilitate, i-a mulțumit înaltului reprezentant, căruia i-a făcut aprecieri deosebite pentru rolul pe care l-a jucat în realizare investițiilor de la Slatina.
„Astăzi e un eveniment foarte important, o bucurie pentru noi toți și, sigur, sunt venit în calitate de membru al Guvernului României, dar aș vrea să vă spun că bucuria mea cea mai mare e să afirm că sunt un localnic, de fapt un senator al județului Olt care, împreună cu toată comunitatea, se bucură astăzi de o mare investiție, o investiție la cele mai înalte standarde a Grupului TMK.
Deja putem spune, așa cum susținea președintele grupului, domnul Dmitri Pumpianski, că suntem o familie. Pentru că Grupul TMK este de aproximativ 18 ani în România (sigur, a traversat și perioade mai grele, și perioade mai bune). Iată că astăzi, aici, la Slatina, la TMK-Artrom, suntem în casa unui lider mondial în ceea ce privește producția de țevi din oțel, atât pentru producția de petrol, gaze, sector industrial. Și nu poate să fie decât o mare bucurie.
La început de an, simțim cu toții, împreună cu TMK, că suntem o familie și vă felicit pentru asta, domnule președinte Dmitri Pumpianski, domnule director Adrian Popescu, și vă felicit pentru ceea ce faceți pentru comunitatea noastră, pentru implicarea pe care-o aveți în cadrul comunității noastre nu numai din Slatina, ci din întreg județul Olt și, sigur, și pentru ceea ce faceți la Reșița, deoarece nu poate exista Slatina fără Reșița sau invers, și ceea ce faceți împreună, ca investitori pentru mediul de afaceri din România”, a spus Paul Stănescu.
Ca reprezentant al guvernului, vicepremierul a dat asigurări celor de la TMK de toată disponibilitatea executivului, „deoarece acest guvern lucrează în continuare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri pentru toți investitorii – români sau străini – și, sigur, guvernul e obligat să pună la dispoziția investitorilor foarte-foarte multe lucruri, în primul rând infrastructura”.
„Ceea ce pot să vă anunț, și afirm cu tărie și cu multă bucurie, este că suntem în faza de procedură de achiziție publică, proiectare și execuție a drumului expres, de mare viteză, Craiova-Balș-Slatina-Pitești, fiindcă știu că așa cum țineți la termenele de execuție, țineți și la termenele de livrare. Eu sunt foarte bucuros pentru că sunt la Slatina, iar la Slatina mă simt acasă, așa cum se simte acasă și domnul președinte Dmitri Pumpianski, ceea ce înseamnă că suntem într-o mare familie.
Vă felicit încă dată pentru tot ceea ce faceți și vă asigur de tot sprijinul nostru, atât al Guvernului României, cât și al administrației publice locale. Vă mulțumesc, vă urez mult succes și să ne vedem cât mai des la astfel de evenimente”.


În continuare, invitații au vizitat noul complex de tratamente termice.
Datorită noului echipament, compania va crește ponderea producției Premium în portofoliul de comenzi. Proiectul investițional de anvergură permite tratamentul termic al țevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este peste 160 de mii de tone de țevi. Proiectarea și furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.
Lansarea oficială a complexului de tratamente termice va încheia cea de-a doua etapă a programului de investiții. Prin aceasta, TMK-ARTROM își consolidează prezența pe piață cu tuburi superioare pentru aplicații mecanice și pentru explorarea petrolului și gazelor, adăugând la portofoliul de investiții încă 36 de milioane de USD.