Îngrijorător: Numărul minorilor care comit infracțiuni fără a putea fi trași la răspundere, în creștere

0
224

Numărul minorilor care au comis fapte penale, dar care nu răspund penal a fost în creștere anul trecut, față de 2016, potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (DGASPC) Olt. Dacă în 2016 numărul copiilor care au comis fapte penale a fost de 32, în 2017, 36 de minori au săvârșit infracțiuni. Acest lucru ar trebui să dea de gândit autorităților.

La nivelul judeţului Olt nu există servicii de tip rezidenţial specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, astfel încât minorii care încalcă legea rămân de cele mai multe ori în sânul familiei, unde sunt supravegheaţi. În cele mai multe cazuri semnalate DGASPC Olt sunt implicaţi copii care au vârste sub 14 ani, categorie care, potrivit legii, nu răspunde sub nicio formă pentru fapta săvârşită. Majoritatea infracţiunilor comise de minorii olteni sunt furturile, iar statistica DGASPC arată că majoritatea celor care au comis fapte antisociale au fost din mediul urban (aproximativ 30 de cazuri).

Măsurile care se pot lua pentru aceştia sunt supravegherea specializată, care se realizează în cadrul familiei, întrucât în Olt nu există centre care să se ocupe exclusiv de copiii care săvârşesc o faptă penală şi nu răspund penal. „Conform articolului 67 din Legea 272/2004, măsura de supraveghere specializată se dispune în condiţiile prezentei legi faţă de copilul care a săvârşit o faptă penală şi care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecţia copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanţa judecătorească”, a declarat Rădiţa Piroşca, directorul general al DGASPC Olt. Chiar dacă rămân în continuare în grija părinţilor, copiii sunt atent supravegheaţi, iar părinţii trebuie să se asigure că se respectă anumite cerinţe impuse de autorităţi. Astfel, minorii trebuie să frecventeze cursurile şcolare, să utilizeze anumite servicii de îngrijire de zi ale DGASPC Olt, să urmeze tratamente medicale, consiliere, psihoterapie. De asemenea, li se poate interzice să frecventeze anumite locuri sau să aibă legături cu anumite persoane. În 2015 numărul copiilor care au comis fapte penale a fost de 41, în timp ce în 2014, 56 de minori au comis fapte antisociale.

Ilie Bîzoi