Viceprim-ministrul Paul Stănescu, la cea de-a XVII-a sesiune a CEMAT

0
352
Paul Stanescu

Viceprim-ministrul Paul Stănescu și-a exprimat vineri, la cea de-a XVII-a sesiune a Conferinței Europene a Miniștrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului – CEMAT, organizată la București, speranța ca această reuniune va contribui la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale.

„Studiul inițiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcționale în Europa. Ca urmare, vedem posibil ca acest concept să fie prezent în viitoarele exerciții financiare multianuale de programare a fondurilor europene. Ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcționale, cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone și prezentarea rolului democrației teritoriale în eficientizarea activităților de dezvoltare. Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetățenilor noștri, în țările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare”, a declarat Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

El a adăugat că la nivelul UE cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale a avut deseori la bază documente elaborate anterior la nivelul CEMAT.

Paul Stănescu a menționat că rezultatele activităților din cadrul CEMAT sunt foarte importante pentru România, în contextul în care la nivel național a fost inițiat un amplu proces de revizuire și adoptare a legislației în domeniul amenajării și urbanismului.

„Intenția de organizare a celei de-a XVII-a reuniuni CEMAT a fost promovată în contextul în care în anul 2019 România va asigura președinția Consiliului Uniunii Europene, creând astfel oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de comunicare în domeniul dezvoltării teritoriale. Tematica propusă pentru prezenta sesiune a conferinței se referă la zonele funcționale — capitalizarea potențialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordanță cu obiectivele Consiliului Europei și ale CEMAT și în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfășurate în Grecia, Rusia sau Portugalia”, a explicat el.

Potrivit vicepremierului, alegerea acestui subiect a ținut cont de tendințele și provocările actuale în dezvoltarea teritorială și obligația asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite prin Agenda 2030. În acest sens, el a subliniat importanța colaborării între nivelul central și local al administrației publice, între sectorul public, cel privat și cel neguvernamental, dar și între diverși operatori economici.

„Este un domeniu de colaborare multistatală care, în curând, aniversează 50 de ani. Importanța evenimentului este dată nu doar de unicitatea sa, fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planificării spațiale și dezvoltării teritoriale, ci și de obiectivul comun pe care îl urmărește: dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european. Considerăm foarte utilă o astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experiență și bune practici. Credem cu tărie că poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre și non-membre”, a declarat el.