Dezmăţ pe bani publici. Indemnizațiile de artist înghit zeci de miliarde de lei anual

0
1370

Județul Olt deține supremația în Oltenia, și nu numai, în ce privește numărul beneficiarilor de indemnizații de artist ceea ce ridică suspiciuni privind legalitatea emiterii de legitimații unor membri de către Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR). În prezent, la nivelul judeţului nostru există sute de vârstnici care beneficiază pe lângă pensia de asigurări sociale și de un spor de 50% din cuantumul pensiei pentru virtuți aparte.

Conform Legii 8/2006, pensii de merit pot obţine: pensionarii sistemului public, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică; calitatea de membru al uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se atestă de către conducerea acestora pe bază de adeverinţă. Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantată în plată. Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică. Astfel, spus este vorba despre cei care au făcut parte dintr-una din: Uniunea Scriitorilor din România; Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România; Uniunea Artiştilor Plastici din România; Uniunea Teatrală din România; Uniunea Cineaştilor din România; Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România; Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România; Uniunea Arhitecţilor din România.

545 de olteni primesc indemnizații de artist

Nu ştim care era numărul exact de membri ai Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în 2006, anul apariţiei legii. Ştim, însă, că, din 2006 încoace, respectiva uniune a legitimat sute de persoane din Olt, eliberându-le acestora adeverinţe pe baza cărora au solicitat, ulterior, Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt mult râvnita indemnizaţie. În acest moment, numărul beneficiarilor Legii 8/2006 din Olt este de aproximativ 550 de persoane. Dacă în Olt există aproximativ 550 de vârstnici  care primesc indemnizaţii de artist, în Dolj potrivit reprezentanților CJP Dolj numărul beneficiarilor pe legea 8/2006 este de 340, în Vâlcea 118 pensionari încasează indemnizații de artist, în Gorj există 53 de astfel de pensionari, în timp ce în Mehedinți doar trei persoane primesc pensii pentru virtuți aparte.

„În prezent, în evidenţele CJP Olt figurează 545 de persoane pe legea 8/2006”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Situația beneficiarilor de indemnizație de artist, pe localități se prezintă astfel: Slatina (265 de beneficiari), Balș (74), Scornicești (53), Slătioara (40), Corabia (20), Stoicănești (16), Colonești (9) și Drăgănești Olt, Strejești și Caracal, câte șase beneficiari, Iancu Jianu, Morunglav și Teslui, câte cinci beneficiari, Mărunței, Piatra olt, și Priseaca, cite patru beneficiari, Oporelu și Valea Mare, câte trei beneficiari, Curtișoara, Vîlcele și Văleni, câte doi beneficiari și Baldovinești, Bîrza, Brâncoveni, Cilieni, Cîrlogani, Corbu, Găneasa, Găvănești, Milcov, Nicolae Titulescu, Optași Măgura, Pleșoiu, Poboru, Potcoava, Radomirești, Sârbii Măgura, Schitu, Tia Mare, Tufeni, Urzica, Vișina și Vitomirești, câte unul. Potrivit surselor Gazeta Oltului, în top zece indemnizații pe Legea 8/2006 pe primul loc se situează un beneficiar care încasează lunar 1.700 de lei, adică mai mult de trei pensii sociale ( n.r. pensia socială este de 520 de lei). Pe locul doi se află un oltean care primește lunar 1.393 de lei, pe trei un beneficiar care încasează 1.382 de lei, în timp ce pe locul patru se situează un oltean care primește lunar 1.373 de lei. Pe locurile cinci, șase, șapte, opt, nouă și zece, se situează în ordine alți cinci beneficiari care primesc lunar 1.344 de lei, 1.259 de lei, 1.226 de lei, 1.212 lei, 1.165 de lei și respective 1.136 de lei, adică mai mult decât primește pensie un oltean care a muncit mai bine de 40 de ani la o societate . Mai grav este că aceste indemnizații deși sunt plătite din bani publici nimeni din autoritățile centrale nu se autosesizează pentru a verifica legalitatea acordării acestor legitimații de artist.

Suma pe care statul o plăteşte lunar, prin Casa Judeţeană de Pensii Olt, este una impresionantă. Conform sursei citate, în luna octombrie 2017, astfel de plăţi s-au ridicat 402.210 lei în Olt, ceea ce înseamnă că într-un an CJP plăteşte 4.826.520 lei, adică peste 48 de miliarde de lei vechi. Începând cu 1 februarie anul curent Executivul a plafonat indemnizaţia acordată în temeiul Legii numărul 8/2006 pensionarilor din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice la 2.900 de lei.

Ilie Bîzoi