Zeci de copii obligați să cerșească

0
548

Copiii străzii sunt în Slatina o prezență cotidiană care pe unii îi revoltă, pe alții îi lasă indiferenți. Pentru autorități însă, totul a devenit o obișnuință.

Copii cu vârste între 11 și 17 ani sunt găsiți frecvent la cerșit de către polițiști. Pot fi văzuți la aproape fiecare colț de stradă, în zonele supermarketurilor din oraș, apelând la mila oamenilor, desculți și îmbrăcați în haine ponosite. Printre aceștia se numără și câțiva copii care, deși au fost plasați de către DGASPC în grija asistenților maternali, cerșesc de dimineața și până noaptea târziu.

Cifrele oficiale nu sunt însă cele reale pentru că mulți reușesc să scape de oamenii legii care îi observă pe stradă și vor sa îi ducă acasă. Chiar și în situațiile în care părinții primesc amenzi, acestea nu au aproape nici o valoare, pentru ca minorii sunt găsiti din nou în stradă. Politiștii nu pot lua nicio măsură pentru a remedia această situație, iar de multe ori, deși reprezentanții DGASPC cunosc situația, preferă să ascundă gunoiul sub preș.

DGASPC Olt, depășită de situație!?

Lucrurile par să fi scăpat de sub control la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. În loc să se ocupe de aceaste probleme, reprezentanții instituției se laudă cu numeroasele proiecte în care  persoanele defavorizate  sunt implicate. Teoretic însă, căci practic, niciunul dintre aceste suflete nu primește  atenția cuvenită. Sunt plasați asistenților maternali și deși reprezentanții DGASPC Olt spun că beneficiază de consiliere, nimeni din cadrul instituției nu verifică atent cursul vieții acestura în cadrul familiilor adoptive. Dacă sunt multe cazuri în care sistenții maternali își dau interesul pentru a-i educa și forma pe copii pentru a avea un viitor bun, sunt foarte mulți și cei pentru care acești copii nu reprezintă decât o adevărată sursă de venit.

Interesul este minim și în cazul copiilor care au împlinit vârsta de 18 ani și conform legii, trebuie să părăsească instituția. Autoritatile nu mai depun niciun efort să se ocupe de aceste suflete după majorat și tot mai mulți ajung să ia calea cerșetoriei, mai ales în condițiile nu au pe nimeni și nu știu să se descurce în viață. Puțini dintre tinerii ce ies din casele de copii,  reșesc să-și găsească drumul în viață, ceilalți ajung, în general, pe stradă. În ceea ce o priveşte această problemă, conducerea DGASPC Olt a încercat să ne convingă că nu are nicio responsabilitate.

Exploatare mascată cu un buchet de flori

Un caz foarte cunoscut este și cel al copiilor care vând orice, în funcție de sezon, pe Bulevardul A.I.Cuza, dar și în intersecțiile din oraș. Punerea minorilor la muncă, la cerșit sau cerșetoria mascată, spre exmplu, prin vânzarea de flori sau alte obiecte, este pedepsită prin Codul Penal – Legea 272 privind protecția și pomovarea drepturilor copilului și completările ulterioare – care se presupune că apara „interesele supreme ale copiilor”. Legea amintită pălește însă în fața altor prevederi legislative, care apără de fapt interesele financiare ale părinților care-i folosesc pe copii pentru a le aduce foloase materiale și care-i țin murdări, infometați și desculți, pentru a atrage mila trecătorilor.

Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului susțin că iau măsuri de fiecare dată când Poliția sau cei de la școli îi anunță despre un asemenea caz. La rândul lor, polițiștii de la Serviciul de Prevenire a Criminalității spun că desfășoară în fiecare săptămână acțiuni pentru prevenirea absenteismului școlar, însă legea nu le permite să ia măsuri.

Copiii nu pot fi luați de sub tutela părinților

Sunt zeci de situaţii în care poliţiştii îi duc pe copii fie la şcoală, fie în familie, fie în centrele în care sunt instituţionalizaţi, însă și mai multe situații în care nu pot face nimic. „Îi ducem unde ar trebui să fie şi a doua zi îi găsim de unde i-am luat. Noi îi cam ştim pe ei şi ei ne ştiu pe noi. Nu  avem cadru legal să facem mai mult, în plus nu îl poţi constrânge pe copil să facă doar ce vrei tu“, a declarat agentul-şef Cristian Grigorescu, din cadrul Serviciului Proximitate din IPJ Olt.

Deși legislația din România interzice cerșetoria, minorii sunt obligați de părinți să cerșească. Strigător este să acești părinți care își trimit copiii la cerșit ar trebui pedepsiți, cel puțin prin decaderea din drepturile părintești. În realitate, cerșetoria este un mod de viață, iar autoritățile rămân nepuntincioase în încercarea de a stopa acest fenomen. Acești copii sunt se pare suficient de mari pentru ca părerea lor să conteze în instanță. Spun că vor de bună voie să facă bani, să-și ajute părinții. În plus, reprezentanții DGASPc Olt spun că acești copii beneficiază permanent de consiliere din partea unui personal specializat.

„Împreună cu poliția am identificat doi tineri cu măsură de protecție la DGASPC Olt, care frecventează supermarket-urile pentru a obține o monedă în schimbul preluării căruciorului de cumpărături. Aceștia, alături de ceilalți tineri cu măsură de protecție, sunt consiliați permanent de personalul de specialitate pentru a nu mai avea un astfel de comportament și a preveni astfel de fapte. Păstrăm permanent legătura cu școala și poliția, cu care avem încheiate parteneriate în interesul protejării copiilor”, au spus cei din conducerea DGASPC Olt, referitor la această situație.

Deși o parte dintre acești copii au fost aduși de pe strada de mai multe ori de agenții Poliției Locale la DGASPC, instanța de judecată nu-i decade din drepturi pe părinți. Legislația actuală dă foarte multe drepturi părinților, chiar dacă specialistul în protecția copilului constată ca acei copii nu sunt crescuți într-un mediu adecvat bunei lor dezvoltări.

În vederea diminuării, respectiv a stopării fenomenului apelării în mod repetat la mila publică polițiștii locali îndeamnă cetățenii să nu sprijine aceste fenomene prin oferirea de sume de bani, respectiv permiterea accesului în incintele de colectare a deșeurilor și să sesizeze instituțiile competente în situația în care sunt sesizate persoane fără adăpost. De asemenea, Poliţia Locală precizează că atunci când cetăţenii oferă bani persoanelor de care li se face milă, nu întrețin doar falșii cerșetori, ci întrețin și nemunca. Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige bani muncind. Nu o fac însă, preferând calea mai ușoară – cerșetoria.