Politiștii olteni, acțiuni de combatere a infracţionalităţii

0
468

În perioada 02 – 06 octombrie 2017, Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, desfăşoară, la nivel naţional, a două ediție din acest an a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

La sediul IPJ Olt a fost organizată pe această cale și o conferință de presă, luni-2 octombrie 2017, în cadrul căreia reprezentanții inspectoratului  au vorbit, pe larg,  despre activitățile care vor fi desfășurate în această perioadă. Vor fi vizate în special unitățile de învăţământ, la sediul societăţilor comerciale, precum şi în spațiul public, pentru diseminarea mesajelor de informare și prevenire către populație, obiectivul vizat fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de protecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

„Poliţiştii vor desfăşura în această săptămână  activităţi intense, printre elevi, în scopul prevenirii infracţionalităţii. Elevii de la mai multe şcoli din județ vor avea întâlniri cu poliţiştii şi vor fi angrenaţi în activităţi menite să îi ţină la distanţă de sfera infracţională. Vor fi abordate mai multe teme, tocmai pentru a-i determina pe cei mici să aibă un comportament adecvat.  Şi cetăţenii vor primi sfaturi care să îi ajute să se ferească de hoţi. Activitățile vor fi organizate pe teme specifice fiecărei zile dedicate acestui eveniment”, au declarat reprezentații IPJ Olt în cadrul conferinței de presă.

Astfel, prima zi a fost dedicată prevenirii delincvenţei juvenile și a fost marcată prin organizarea unor sesiuni de informare a elevilor din liceele municipiului Slatina, de către Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu poliţiştii de proximitate. Totodată, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt a fost organizată „Ziua porţilor deschise”, eveniment la care au fost invitați elevi din cadrul unităților de învățământ din municipiul Slatina.

În ziua de 03 octombrie, se vor derula activități privind Prevenirea victimizării minorilor,  prin organizarea de acțiuni informativ-preventive în unitățile de învățământ, din mediul urban și rural, prin prezentarea de proiecții de filme documentare, materiale de informare antivictimizare și antiinfracționale, de către structurile de ordine publică și prevenire.

Ziua de 04 octombrie, privind Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, va cuprinde derularea de activități ample de informare a cetăţenilor, cu privire la cauzele generatoare ale acestui gen de infracţiuni şi modalităţi de protejare a bunurilor, prin organizarea de întâlniri cu membrii asociaţiilor de proprietari, cu salariaţi ai unor societăţi  comerciale, cu persoane care locuiesc izolat. Cu această ocazie vor fi prezentate recomandări antivictimizare, precum şi modalităţile de contactare a poliţiei şi a poliţistului de proximitate.

În ziua de 05 octombrie, se vor desfășura activități privind Prevenirea violenței în familie, având ca scop promovarea programelor/campaniilor de prevenire a violenței domestice. Violența reprezintă orice agresiune fizică, psihică, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de către un membru al familiei, împotriva altui membru al aceleiași familii, urmând să se organizeze acțiuni de informare în societațile comerciale de pe raza județului Olt.

Ultima zi, 06 octombrie, va fi dedicată Siguranţei rutiere, ocazie cu care vor fi desfăşurate acţiuni de informare a cetăţenilor privind principalele cauze şi condiţii favorizatoare de accidente rutiere. De asemenea, vor fi organizate activități informativ-preventive în unitățile de învățământ, vizând legislația rutieră. Totodată, polițiștii vor continua acțiunile în trafic, în vederea reducerii riscului de accidente, pe fondul vitezei excesive și a traversării neregulamentare în localități.

Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, impunerea respectării legislației rutiere constituie o prioritate a Poliţiei Române, astfel, polițiștii olteni continuând activităţile de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional.