Mersul pe bicicletă, sport periculos pe şoselele judeţului

0
241

O analiză a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt  privind accidentele în care sunt implicaţi bicicliştii scoate în evidenţă numărul foarte mare al evenimentelor rutiere în care aceștia cad victime. Numai în 2017 numărul bicicliștilor care au decedat în urma unui accident rutier ajunge la șase.

În primele opt luni ale acestui an, persoanele care folosesc bicicleta ca mijloc de transport au fost implicate în zeci de accidente rutiere, șase dintre ele fiind încadrate la accidente grave, soldate cu decesul  bicicliștilor. În plus, nu puţine sunt cazurile în care bicicliştii au suferit leziuni grave după ce pur şi simplu au căzut pe carosabil ori s-au izbit în maşini.

Bicicliştii, vinovați în majoritatea cazurilor

Principalii vinovați sunt chiar bicicliștii care, potrivit politiștilor, nu au cunoştinţe de legislaţie, iar de cele mai multe ori se află sub influența băuturilor alcoolice. O imagine nu tocmai măgulitoare, dar reală, care trebuie însă delimitată de cea a bicicliştilor care circulă echipaţi corespunzător şi respectă regulile minime de circulaţie. „ Numărul bicicletelor din trafic este în creştere, și deși au fost demarate  acțiuni având ca scop reducerea accidentelor în care acestea sunt implicate,  bicicliștii nu vor să înteleagă că viața lor depinde în primul rând de ei. Nu au cunoștințe de circulație, circulă pe timp de noapte fără a avea bicicleta semnalizată, iar acest lucru face ca numărul evenimentelelor rutiere în care sunt implicate să fie unul tot mai mare. Sigur că sunt și bicicliști care circulă corespunzător și cu atenție sporită pe drumurile județului, iar aceștia ar trebui să reprezinte un adevărat exemplu pentru cei care își lasă viața în «grija» șoferilor“, au declarat reprezentanții IPJ Olt cu privire la această problemă.

Nici pietonii nu manifestă întotdeauna atenție în traversa străzii. Potrivit autorităților, foarte mulți sunt cei care se aruncă pe trecerile de pietoni fără a se asigura, fiind convinși că au prioritate și nimic nu li se poate întâmpla. Pe de altă parte, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții  IPJ Olt, în primele opt luni ale anului în curs, nu mai puțin de șapte persoane au decedat ca urmare a treversării prin locuri nepermise. Politiștii olteni sfătuiesc pietonii să traverseze numai prin locurile special amenajate, după ce s-au asigurat că pot traversa în siguranţă, să respecte întotdeauna culorile semaforului şi să nu traverseze strada în fugă.