Agricultorii olteni, în plină campanie agricolă de toamnă

0
253

Lucrările de însămânţare a culturilor de grâu, orz şi rapiţă sunt în toi în judeţul Olt, cu toate că însămânţarea acestora a fost întârziată puţin de condiţiile meteorologice. Până acum, pe teritoriul judeţului au fost semănate 26.050 hecatre de rapiță, 240 hectare de culturi duble pentru masa verde și 40 de hectare de orz.

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Olt, suprafețele propuse a fi semanate în toamna anului 2017 sunt: grâu -125.100 ha, secară – 20 ha, triticale – 5.500 ha,  orz-15.500 ha,  orzoaică de toamnă-1.100 ha,  rapiță- 26.500 ha, legume total- 610 ha, plante de nutreț- 2.250 ha, înregistrând un total de propuneri pentru însămânțări de toamnă de 176.580 ha.

Agricultorii olteni nu duc se pare nici lipsă de utilaje agricole. Potrivit celor din conducerea DAJ Olt, producătorii agricoli au în dotare un număr de 6.688 tractoare din care 4.479 sunt achiziționate din import, un număr însemnat fiind achiziționate cu fonduri europene.

De altfel, dotarea agriculturii cu tractoare și mașini agricole de ultimă generație s-a îmbunătățit an de an prin accesarea de către fermieri a unor măsuri din PNDR, având ca efect creșterea productivității  și calității în executarea  lucrărilor agricole. De asemenea investițiile din sectorul legumicol sunt semnificative, investiții ce constau în utilaje de mici dimensiuni. Este vorba despre un număr de 1.245 motocultoare, care au fost achiziționate din bani europeni, dar și fonduri guvernamentele. Aceste fonduri favorizează dezvoltarea legumiculturii în județul Olt și fac tot mai atractiv acest sector, contribuind totodată la extinderea suprafețelor de legume în spații protejate și în perioadele deficitare.