Fost senator de Olt, închisoare cu executare

0
956

Instanța supremă l-a condamnat, luni-25 septembrie, pe fostul senator Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul CET Govora. În aceeași cauză, fostul director CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Ca argument în favoarea condamnării lui Șova pentru trafic de influență, procurorul a spus că Șova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunțătoarea în acest dosar în schimbul intervenției sale pe lângă directorul general Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistență juridică cu casa de avocatură a denunțătoarei. Șova a primit în total suma de 100.000 de euro.

Procurorul a apreciat că traficul de influență este „o infracțiune cu consumare anticipată și instantanee” și că apărările formulate de Șova sunt infirmate de probe. Procurorul a consemnat că Șova susține că s-a întâlnit o singură dată cu Bălan, în timp ce acesta susține că au existat două întâlniri, iar martorii propuși de Dan Șova sunt martori care l-au deservit ca șoferi, depozițiile nefiind relevante.

„Inculpatul a beneficiat de plăți lunare până în iulie 2014. Infracțiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor dar susține că au fost respectate dispozițiile legale. A confirmat însă  că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor. Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal”, a spus procurorul, apreciind că aceste elemente impun condamnarea lui Șova la închisoare pentru trafic de influență și pedeapsa complementară.

Din pedeapsa principală va fi scazută perioada reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu. Procurorul a mai cerut confiscarea specială a sumei de 100.000 euro și menținerea sechestrului asigurator.