Sfânta Maria s-a arătat şi la… Cârlogani şi Cungrea!

0
567

Ziua Sfintei Maria  a fost întâmpinată cu bucurie pe întregul cuprins românesc. Este una dintre sărbătorile religioase cele mai dragi ale românilor, ocazie cu care în numeroase localităţi sunt organizate manisfestări speciale care, fie că se păstrează într-un cadru strict religios, fie că depăşesc acest cadru, oamenii rezervându-şi libertatea de a se bucura şi altfel de clipa de eternitate pe care le-o oferă această zi. Ca peste tot în ţară, şi în judeţul Olt Sfânta Maria a fost cinstită cum se cuvine, bisericile şi mănăstirile fiind pline de credincioşi, iar în numeroase localităţi, atmosfera de veneraţie şi pioşenie din biserică a fost urmată de una în care cântecul, jocul şi voia bună i-au însoţit pe oameni în toată după-amiaza, până târziu în noapte. În numeroase localităţi ale judeţului, a devenit o tradiţie ca, în cintea Fecioarei, nimbul de sacralitate al zilei să fie întărit cu nişte nuanţe de profan care, departe de a-i ştirbi din strălucire, dimpotrivă, să-l apropie şi mai mult de inimile oamenilor. Este vorba de faptul că, în numeroase comune ale judeţului, sărbătoarea Sfintei Marii coincide cu sărbători profane, în care Dumnezeu are ocazia să se bucure de bucuria de a trăi a creaturilor sale.

Astfel, la Cârlogani, Cungrea, Pârşcoveni, Redea au fost Întâlniri cu Fiii Satului, la Crâmpoia, Radomireşti, Găvăneşti, Scărişoara, Osica de Jos, Vădăstriţa, Iancu Jianu au fost bâlciurile anuale, intrate de mult timp în tradiţia respectivelor localităţi, la Bărăşti a fost Hora Satului, iar la Coteana, renumitul „Târg al Fetelor de la Coteniţa”. Din partea Gazetei Oltului, am participat la manifestările organizate în comunele Cârlogani şi Cungrea. Foarte plăcut impresionaţi de cele trăite printre oamenii locului, vom încerca, în cele ce urmează, să redăm câte ceva din cele întâmplate acolo.

Ne-am deplasat mai întâi la Cungrea. La ora sosirii noastre, soarele îşi mai domolise suflarea de foc din timpul zile, dar încă îşi mai legăna aripile încinse peste mulţimea adunată pe stadionul „Milan Berbecaru” din centrul comunei. La intrare, cu eşarfa tricoloră pe umăr, tânărul primar Liviu Voiculescu îşi primea invitaţii – oficialităţi judeţene sau primari din alte localităţi care au ţinut să-i fie alături în această fastuoasă zi de sărbătoare. Apoi, în deschiderea manifestării, edillul local i-a felicitat pe toţi cei prezenţi, în special pe cei cu numele de Maria sau Marin, şi le-a urat să petreacă frumos, la mesele amenajate ad-hoc, cu mici, bere şi alte bunătăţuri sau înlănţuindu-se în horele şi sârbele cântate de artiştii de pe scenă. Tonul întregii petreceri l-a dat cunoscuta interpretă Cristina Turcu-Preda, spectacolul promiţând încă din start să fie unul de mare ţinută artistică. Din păcate, a trebuit să ne smulgem din mulţimea de spectatori şi să mergem spre următoarea noastră destinaţie.

La Cârlogani, când am sosit noi, pe un apus de soare căzut peste linia orizontului, „fiii satului” erau deja prezenţi la „datorie”, pe ringul din faţa scenei, jucând de mama focului pe ritmurile formaţiei „Triton” – o prezenţă cunoscută localnicilor de la ediţiile precedente. Negustorii locali îşi făceau şi ei datoria, asigurând mesele cu tot ce-şi doreau pofticioşii. O mulţime imensă, peste 2000 de oameni în estimarea noastră, a răspuns la invitaţia primarului Ionel Văduva, invadând pur şi simplu toate spaţiile disponibile din zona târgului săptămânal. O zonă pe care am avut surpriza să o regăsim complet schimbată, cu asfalt peste tot, cu amenajări speciale pentru târgoveţi – dar asupra acestui subiect vom reveni, căci prea domniseră până nu demult noroaiele în această zonă care, în mandatul lui Ionel Văduva, a căpătat parcă dintr-o dată o înfăţişare modernă. Din partea conducerii judeţene, a onorat sărbătoarea de la Cârlogani o numeroasă „delegaţie” în frunte cu d-l Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean, alături de vicepreşedintele Virgil Delureanu, de parlamentari precum Dan Ciocan şi Marius Iancu, de conducători de instituţii precum Sorin Brătoi şi Ion Bozgă sau de primari precum cel de la Perieţi, Costin Vâlceleanu. În numele tuturor, d-l Marius Oprescu a promis locuitorilor din Cârlogani tot sprijinul în realizarea proiectelor, rugându-i să fie convinşi că, având în frunte un astfel de primar ataşat de binele comunei şi cu sprijin de la judeţ, îşi vor atinge toate obiectivele de dezvoltare.

Petrecerea a durat până târziu în noapte, iar grandiosul spectacol de artificii din final abia a putut să-i trezească pe spectatori din magia recitalurilor susţinute de renumiţii artişti Andreea Bălan şi Fuego. Aceştia au reprezentat surpriza primarului Ionel Văduva, care a încununat o sărbătoare cu adevărat de neuitat.