Bătaie de joc la Centrul de Transfuzii Sanguine din Slatina

0
2570

-după ce au fost umiliți, oamenii sunt chemați să doneze sânge

Din cauza caniculei, în ultima perioadă, numărul donatorilor a scăzut dramatic, spun medicii, fapt pentru care a fost declanşat și un cod de urgență. Nimeni nu vorbește însă despre modul în care sunt tratați oamenii când ajung la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina, pentru a dona, din proprie inițiativă, sânge.

După ce la nivel național a fost anunțată o criză de sânge fără precedent, reprezentanții centrului din Slatina fac apeluri disperate și cer oltenilor să vină într-un număr cât mai mare să doneze sânge.  În urmă cu ceva timp însă, nu știau cum să scape de donatori.

Din păcate, aceeasta este crunta realitate! Oamenii care se prezentau la Centrul de Transfuzii din Slatina, fie cu scopul de a ajuta semenii care aveau nevoie de tranfuzie, fie pentru bonurile valorice pe care le primeau, erau, în repetate rânduri, umiliți. Sunt mulți cei care nu au mai dorit să revină pentru a dona sânge din cauza modului în care au fost tratați de către personalul din cadrul centrului.

Adevărul din spatele ușilor

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Slatina spun că această situaţie de criză de sânge este cauzată de perioadele caniculare, când numărul donatorilor este unul mult mai mic, dar și de perioada concediilor. Principala vină este însă a lor, pentru că nu au știut cum să-și păstreze donatorii.

Doamna Mioara este una dintre persoanele care, în urmă cu câteva luni, atunci când şi-a exprimat dorinţa de a dona sânge, s-a lovit de refuzul personalului Centrului de Transfuzie din Slatina, din cauza faptului că nu i se vedea bine vena. „Obișnuiam să mă duc periodic să donez sânge. Este bine să ajuți pe alții dacă poți, nu știi cum se întoarce roată în viață, însă, personalul centrului de la Slatina este sub orice critică. Nu știu dacă doamna director are habar de ceea ce se întâmplă acolo și dacă știe despre modul în care sunt tratați oamenii. «Iar ați venit doamnă?….dumneavoastră nu vedeți că nu vă găsim venă? De data asta ne chinuim, dar data viitoare să nu mai veniți pentru că nu vă mai recoltăm!». Acestea au fost cuvintele cu care personalul de acolo mi s-a adresat, pe un ton foarte urât de altfel. Este inadmisibil așa ceva! Acum mai fac și apeluri să vină oamenii să doneze ”,  a declarat aceasta, profund indignată.

„Am venit să donez și m-au trimis acasă”

Din păcate nu este singurul caz revoltător. O altă persoană spune că… pur și simplu a fost trimisă acasă.  „Am auzit de la televizor despre criza de sânge de la nivel național și am venit să donez deși mă jurasem că nu mai pun piciorul în acest centru pentru că au fost dăți în care am venit să donez și m-au trimis acasă zicându-mi că au suficiente persoane pe ziua respectivă,  deși  la ușă nu se afla niciun donator. Am fost umilit şi ruşinat. Nu este corect că oamenii să vină să doneze sânge și să fie tratați în modul acesta. Am zis totuși să vin din nou să donez pentru că oamenii care au reală nevoie de sânge pentru a fi operați nu sunt vinonați de această situație”, a declarat Ion T., un slătinean profund dezamăgit de situație.

Şefa Centrului de Transfuzii Sanguine Slatina, Ramona Lesnic, face acum apeluri disperate la cei care pot dona, mai ales că la Spitalul Slatina numeroase operații sunt amânate în acest moment. Oamenii sunt rugați să vină să doneze în aceste zile, dar și în toate perioadele anului.

Oamenii așteaptă să fie operați

La spitalul din Slatina operaţiile au fost amânate şi se fac doar intervenţii chirurgicale de urgenţă, din cauza lipsei de sânge. Pentru că stocurile aproape s-au epuizat, în acest moment unitatea medicală din Slatina asigură doar urgenţele.  „Am fost informați  cu privire la scăderea numărului de donatori în această perioadă. Cererea spitalelelor este însă la fel de mare, ne străduim să asigurăm, în primul rând, necesarul pentru situațiile de urgență, pentru că sunt cele mai importante, iar operațiile programate mai așteaptă. Din păcate, suntem puși în situația să amânăm intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, medicii fiind constrânși să le amâne. Singura șansă  ca aceste persoane să fie operate este ca rudele acestora să doneze sânge. Sper ca oltenii să conțientizeze gravitatea acestei situații și să vină într-un număr cât mai mare să dpneze sânge”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Cătălin Pătru.

De suferit au numai oamenii, care așteaptă disperați ca această situație să fie remediată. Încă există la acest moment foarte mulți pacienți care nu pot fi operați !