Deveselu, viața după scut

0
2637

Viața locuitorilor din satul Deveselu s-a schimbat radical în ultimii ani, de când Statele Unite au decis să amplaseze scutul antirachetă pe terenul unei foste baze militare construită de sovietici. În timp ce americanii au investit în instituțiile de învățământ din comună, ruşii au investit în materiale de propagandă. Cum arată viața oamenilor din zonă după activarea scutului antirachetă, aflați chiar aici.

În inima Olteniei, la doar câțiva kilometri de Caracal, un sat de 3.000 de locuitori a devenit obiectivul strategic al unei lupte geopolitice cu implicații la nivel mondial. Deveselu a căzut, fără să vrea, în mijlocul unui război mediatic între americani şi ruşi. La scară mică, acest sat din Câmpia Română s-a trezit peste noapte un simbol al conflictului dintre cele două superputeri. Oltenii nu înțeleg mare lucru din ce s-a abătut asupra lor. Ei ştiu doar că, de când au venit americanii, au strazi asfaltate, canalizare şi apă curentă. Toate, motive de bucurie. Periodic sunt vizitați de americanii din baza, care se arată preocupați mai mult de educația copiilor din sat. Oltița Urâtu, directoarea şcolii din Deveselu: „Cred ca am început să ne schimbăm şi mentalitățile. Îmi amintesc că în săptămâna „Şcoala altfel” am avut 2-3 activități în care am făcut curățenie. Deci pornind de la protecția mediului, ne-am schimbat atitudinea, suntem mai civilizați. Nu ştiu dacă din cauza lor sau nu…ne-au ajutat”. Luke Evans, marinar U.S. Navy: „Îmi place aici, oamenii sunt foarte prietenoşi, e nemaipomenit să ieşim aşa, să ne jucăm cu copiii, să ajutăm în comunitate, să vorbim cu oamenii”. Luke Evans a mai fost detaşat în cadrul bazelor navale ale Statelor Unite din Japonia şi din Washington înainte de a ateriza la Deveselu. Cu toate acestea, ce a gasit în micul sat din Olt nu l-a şocat atât de tare.

Investiții în şcoala românească

Pentru cei mici, pare să fie chiar o binecuvântare venirea americanilor. Printr-un miracol, clădirea şcolii, pe punctul de a se dărâma, a fost renovată. 800.000 de dolari a cheltuit guvernul Statelor Unite pentru renovarea şcolii, a grădiniței şi a centrului de zi din Deveselu unde învață aproximativ 250 de elevi. Oltița Urâtu: ,,Grădiniţa era din 1902 construită, de aia nici n-am putut-o reabilita, a fost nevoie de construcţia unei noi grădiniţe. Şcoala construită în 1984 şi nu foarte frumoasă. Ca 30-40% din şcolile din mediul rural. Se făcuseră invenstiţii…dar…N-am insistat noi. A fost aşa, o oportunitate pentru noi. Aşa, cu banii alocați, cred că am fi reuşit în 6-7 ani să realizăm acest lucru”.

Baza americană a fost ridicată peste cea sovietică

Dincolo de ruşi, care încearcă să prezinte România ca pe o țară înapoiată, există şi români cărora nu le-a picat tocmai bine că americanii şi-au pus scutul taman în locul unde era pista aeroportului militar. De aici decolau până acum 15 ani MiGurile 21 fabricate în Rusia. Valerica Jumugă, este fost pilot de vânătoare: ,,Atunci când mă duc şi vin de la oraş involuntar privirea îmi pleacă spre pistă. Însă ca fapt divers pot să spun că uneori visez că zbor. Şi mă trezesc cu un gust amar. Ca atunci când te trezeşti dintr-un vis frumos şi îți dai seama că realitatea este alta, nu ai de ce să te mai bucuri”. Piloții care au pilotat aparatele sunt nostalgici. Valerica Jumuga este printre puținii aviatori rămaşi în fostul cartier general al bazei. Este revoltat de planurile americanilor. Indiferent de cum vor şti să profite mai departe oltenii de prezența americanilor, în urma lor rămâne un scut care asigură securitatea pentru jumătate din continentul european. Pentru locuitorii din Deveselu, construirea bazei americane este cel mai important eveniment din ultimele decenii. Un eveniment care i-a pus pe harta lumii civilizate.