Fost primar din Olt, condamnat la 3 ani de închisoare

0
1009

Gheorghe Beciu, fost primar al comunei Deveselu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar  de corupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Beciu a prejudiciat bugetul localităţii cu peste 85.000 de lei prin acordarea de sporuri ilegale pentru sine şi pentru angajaţii primăriei. „În fapt, s-a reţinut că inculpatul Beciu Gheorghe, în calitate de primar al comunei Deveselu, judeţul Olt, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada ianuarie 2008 – iunie 2012, în cursul a 36 de luni, a dispus în mod abuziv şi contrar dispoziţiilor legale, acordarea unor sporuri de dificultate (pentru 12 luni din cursul anului 2008), de dispozitiv (pentru 22 luni din perioada martie 2008 – decembrie 2009) şi sporuri pentru condiţii vătămătoare (pentru 32 luni din perioada august 2008- iunie 2012), cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu şi, totodată, obţinând un folos material necuvenit pentru sine şi pentru alţi angajaţi ai primăriei ce au primit sporuri ilegale, în sumă totală de 85.534 lei”, potrivit informațiilor transmise de  Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

În același dosar a fost trimisă în judecată  și Georgeta Florica Ignat, fosta contabilă a Primăriei Deveselu care este acuzată că a prejudiciat bugetul local cu peste 45.000 lei. „În perioada decembrie 2006 – mai 2012, în cursul a 56 luni consecutive, prin întocmirea şi înaintarea documentelor contabile (ordine de plată), a dispus în mod abuziv plata ratelor la două credite de nevoi personale pentru sine şi pentru martora Criveţ Rodica, direct din contul de trezorerie al UATC Deveselu şi fără a fi reţinute din salariile aferente, cauzând un prejudiciu bugetului local al UATC Deveselu în sumă totală de 45.720 lei”, mai precizează Tribunalul Olt

Gheorghe Beciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie în formă continuată, cu executare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice.  Georgeta Florica Ignat a primit o pedeapsă de 2 ani si 8 luni închisoare pentru  aceeași infracțiune, pedeapsa fiind executată sub supraveghere pe o durată de 3 ani.  Aceasta a mai fost obligată și la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, activitatea nerenumerată urmând a fi executată chiar în cadrul Primăriei Deveselu. Magistraţii olteni i-au obligat pe cei doi inculpaţi la plata prejudiciilor comise prin aceste infracţiuni. Până la recuperarea banilor, instanţa a decis să pună sechestru pe bunurile celor doi.

Sentinţa nu este însă una definitivă, ea putând fi atacată cu apel atât de către inculpaţi cât şi de procurori.