Peste 400 de olteni şi-au cumpărat ani de muncă în valoare de peste 23 miliarde de lei

0
229

Oltenii care au lipsă ani de muncă în perioada iunie 2012 – mai 2017 mai au la dispoziţie şase luni pentru a-şi cumpăra vechimea necesară pensionării. De la intrarea în vigoare a legii care permite acest lucru şi până în prezent aproape 420 de olteni şi-au completat stagiul de cotizare prin cumpărarea de vechime.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă.
Conform Legii186/2016, care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, persoanele care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. Posibilitatea de plată retroactivă a contribuţiei la pensii este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesaţi n-au fost asiguraţi nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (şomaj, pensie de invaliditate etc.). Trebuie reţinut faptul că încheierea contractului de asigurare socială, în temeiul prevederilor Legii numărul 186/2016, poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 – 31 decembrie 2017. Plata efectivă a contribuţiei la pensii este posibilă fie într-o singură tranşă, fie în tranşe lunare. Până în acest moment, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt a încheiat 416 de contracte de asigurare, perioada cea mai mare pentru care s-a încheiat un contract fiind de cinci ani.
„ Până la data de 15 iunie 2017 la CJP Olt au fost încheiate 416 contracte de asigurare, conform Legii 186/2016. Contribuţia de asigurări sociale datorată, conform acestor contracte, este de 2.354.289 de lei, adică peste 23 miliarde de lei vechi, din care s-a plătit până la data menţionată mai sus suma de 2.248.460 de lei”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP OltCea mai mare perioadă pentru care s-a încheiat un contract de asigurare, conform Legii 186/2016 este de cinci ani, nu mai puţin de 21 de olteni scoţând din buzunare, peste 15.000 de lei , fiecare, iar cea mai mică perioadă pentru care s-au asigurat oltenii este de o lună, în această situaţie aflându-se şapte persoane. Pentru patru ani s-au asigurat cinci persoane, pentru trei ani s-au asigurat opt persoane, pentru doi ani-24 de persoane, pentru 1 an – 30 de persoane, iar între o lună şi cinci luni s-au asigurat peste 300 de persoane. Calculele arată că dacă o persoană vrea să cumpere cinci ani de vechime aceasta trebuie să scoată din buzunar aproximativ 15.500 de lei.

Ilie Bîzoi