Sprâncenata, pământ blestemat?!

0
4668

Sprâncenata este o comună din județul Olt, formată din satele Bârseștii de Sus, Frunzaru, Sprâncenata și Uria. Comuna ocupă în cadrul județului Olt, o poziție sud-estică la o distanță de 51 km de municipiul Slatina, 43 km de municipiul Turnu Măgurele (județulTeleorman) și are o populație de aproximativ 2.700 de locuitori.

Comuna Sprâncenata pare să poarte însă asupra ei un blestem care îi afectează tot mai mult pe locuitori. Comunitatea deține un record în ceea ce privește numărul mare de evenimente nefericite. De la moartea fostului primar, la problemele pe care cei conducerea locală a primăriei le-au avut cu legea, la pagubele produse din cauza fenomenelor meteorologice și până la preoții care „pătează” imaginea bisericii, toate par a fi desprinse dintr-un film tragic. Toate se reflectă asupra locuitorilor comunei care au cel mai mult de suferit.

Primar mort în accident de circulație

„Blestemul” a început încă din anul 2012. Constantin Gică Toma, primarul comunei Sprâncenata la acea vreme, şi-a pierdut viaţa într-un accident auto petrecut în judeţul Arad, la un sens giratoriu aflat la ieşirea spre Oradea. Odată cu primarul, pasager în maşina implicată în accident, a murit şi şoferul autoturismului, iar o tânără de 19 ani a ajuns la Spitalul Judeţean Arad. Conform informaţiilor reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere Arad, accidentul a avut loc pe fondul neatenţiei în conducere şi a vitezei excesive. Primarul din comuna olteană Sprâncenata, Constantin Gică Toma, care se afla pe bancheta din spate a maşinii de teren, a decedat pe loc, la fel ca şi şoferul de 29 de ani. Un echipaj de descarcerare de la Detaşamentul Arad al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad i-a scos pe cei doi dintre fiarele autovehiculului, în timp ce tânăra a fost găsită în afara maşinii în stare conştientă, fiind internată la Spitalul Judeţean Arad.

Constantin Gică Toma era căsătorit şi avea doi copii, o fată şi un băiat. Acesta era la cel de-al doilea mandat, din anul 2008 fiind primar al comunei Sprâncenata, iar angajaţii Primăriei au rămas şocaţi când au aflat tragica veste.

Viceprimar cercetat pentru contrabandă cu țigări

După moartea edilului Constantin Gică Toma, frâiele primăriei au fost preluate de viceprimarul de la acea vreme, Barbu Alexandru, care a preluat atribuțiile unui primar. La scurt timp însă, acesta a fost cercetat într-un dosar în care i se aduceau acuzații grave cu  privire la mai multe acțiuni care vizau contrabanda cu țigări și administrația publică locală avea din nou de suferit.

Viceprimar acuzat de incompatibilitate

Nici anul 2013 nu a adus liniște în comuna Sprâncenata. Agenţia Naţională de Integritate a demarat la data de 18 iunie 2013, cercetări în cazul a şase primari şi viceprimari din ţară, printre care se află şi viceprimarul comunei Sprâncenata de la acea data, Marin Mihăeşteanu. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil pe Marin Mihăeşteanu după ce inspectorii instituţiei au descoperit că acesta a încălcat flagrant legea cât timp a ocupat funcţia de viceprimar al comunei Sprâncenata. Potrivit ANI, starea de incompatibilitate a acestuia a intervenit ca urmare a deţinerii funcţiei de viceprimar, concomitent cu alte funcţii sau calităţi, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor. Mai exact, Mihăeşteanu s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012 deoarece a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar, cât şi pe cea de administrator al SC Seragromar Prest SRL.

Primar revocat din funcție

Același Marin Mihăeșteanu a candidat în anul 2016 pentru funcția de primar al comunei  Sprâncenata când a și câștigat alegerile cu un un număr foarte mare de voturi.  Bucuria a fost însă una scurtă pentru acesta. La nici două luni de la alegerile locale din 4 iunie 2016, ca urmare a stării de incompatibilitate prezentată de ANI, în perioada când acesta era viceprimarul comunei Sprâncenata, Marin Mihăeșteanu pierde funcția de primar, cel care a semnat ordinul privind încetarea mandatului de primar fiind însuși prefectul de Olt, Silviu Neacșu. Potrivit legii, Marin Mihăeșteanu nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă pentru 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Marin Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI privind starea de incompatibilitate, raportul devenind astfel definitiv şi echivalând cu pierderea mandatului.

La data de 11 Iunie 2017, în urma unei hotărâri luate de Guvern, au fost organizate din nou alegeri locale parțiale la Sprâncenata. Marin Mihăeșteanu a avut parte de susținerea locuitorilor comunei Sprâncenata și a câștigat detașat, pentru a doua oară consecutiv, în interval de doar un an de zile, aceeași funcție- funcția de primar al comunei Sprâncenata.

Un preot fuge cu banii, altul ține biserica încuiată

Nici măcar la biserica din localitate lucrurile nu merg bine! După ce fostul preot din comuna Sprâncenata a renunțat să-l slujească pe Dumnezeu și a luat decizia de a pleca cu o parte din banii bisericii, alegând să lucreze ca șofer de tir în Germania, actualul preot, Florescu Alexandru, aproape că nici nu vrea să audă de biserică. Acesta ocupă în prezent și funcția de director la o companie de telefonie din Olt, funcție care pare să îi ocupe tot timpul.

Locuitorii comunei Sprâncenata se plâng că biserica din localitate stă mai mult încuiată și nici măcar la slujbe nu se pot duce. „Când a venit preot la noi în comună spunea că nu îl interesează deloc banii și că o să scoată biserica la lumină. Acum vorbește urât cu noi, ne ia peste picior. De Rusalii biserica a stat cu lacătul pe ușă, în timp ce cetățenii așteptau să ia parte la slujbă. Cu lacăt a rămas până în prezent. De aproape o lună de zile este încuiată. Ne spune doar că are foarte multă treabă și că mai avem de așteptat. De fiecare dată când un localnic îl întreabă de ce nu vine la biserică răspunde pe un ton neadecvat. De când a venit se ocupă doar de înființarea unui cor  în cadrul bisericii. Dacă este solicitat pentru o slujba de înmormântare ne spune  să sunăm la Slatina că el este foarte ocupat. Așa ceva nu se poate!“ au declarat pentru cotidianul nostru un grup de locuitori revoltați  de această situație.

Nici natura nu este de partea oamenilor

Și natura pare că se revoltă! La nici o săptămână de la alegerile locale parțiale, o grindină puternică avea să zguduie din temelii comuna Sprâncenata. Localnicii sunt acum disperați deoarece o mare parte din culturile agricole au fost distruse. Potrivit celor din conducerea locală a  comunei Sprâncenata o comisie din cadrul primăriei urmează să evalueze pagubele produse.

Acestea nu sunt însă singurele probleme cu care locuitorii comunei se confruntă. Școala din comună nu își găsește un director care să se preocupe de binele intituției, fapt pentru care aceștia au fost schimbați pe bandă rulantă. Nici la cimitir situația nu este una favorabilă. Oamenii spun că au fost furate gardurile și că totul arată dezastruos.

După toate cele întâmplate locuitorii comunei Sprâncenata parcă trăiesc un blestem. Nu le rămâne însă decât să spere că vor veni și vremuri mai bune!