Programul „Prima chirie”a fost lansat şi în Olt. Şomerii care îşi găsesc un loc de muncă în altă localitate pot primi o primă de relocare

0
301

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt primeşte, începând de marţi- 6  iunie 2017, cererile pentru acordarea sumelor prevăzute în Programul Prima chirie” (prima de relocare), însoţite de documentele necesare. Acest sprijin financiar, denumit Prima de relocare” sau Prima chirie”, este în cuantum de 75 % din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, în noul domiciul sau noua reşedinţă, şi nu poate depăşi 900 de lei/lună. Veniturile nete lunare pentru a beneficia de acest program nu trebuie să depăşească suma de 5.000 de lei. Prima este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

De acest program pot beneficia persoanele înregistrate ca şomeri şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache,pentru a beneficia de „Prima chirie”, persoanele interesate trebuie să adreseze o cerere agenţiei şi să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii: „În primul rând, persoanele trebuie să fie înregistrate ca şomeri la AJOFM. În al doilea rând, angajarea trebuie să se facă în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni, iar localitatea unde va fi prestată munca să fie situată la mai mult de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţă sau să îşi schimbe domiciliul sau să îşi stabilească reşedinţa în localitatea unde va lucra (sau în localităţile învecinate). O altă condiţie este să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei/lună, realizate de solicitant în situaţia în care este persoană singură sau împreună cu familia. Nu în ultimul rând, persoana să nu beneficieze de locuinţă de serviciu (sau suportarea cheltuiellior aferente chiriei) asigurată de angajator sau de către autorităţile publice”, a precizat Iordache. De Programul „Prima chirie” pot beneficia şi persoanele care îndeplinesc condiţiile legale şi care s-au angajat în perioada dintre 25 ianuarie 2017 data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 6/2017, şi 6 iunie 2017.

Ilie Bîzoi