Lipsa vaccinului ROR pune pe jar medicii din județ

În plină epidemie de rujeolă, care afectează țara noastră încă din septembrie 2016, stocurile de vaccin ROR au fost epuizate în mai multe județe.

0
294

În Olt nu mai există la această dată nicio doză de vaccin ROR în cabinetele medicilor de familie, potrivit reprezentanților DSP Olt. „În prezent, la nivelul judeţului  nu mai există nicio doză de vaccin ROR. Sunt aproximativ 2.000 de restanţieri, dar sperăm că această situație va fi remediată cât mai repede de Ministerul Sănătății astfel încât pacienţii să poată beneficia la timp de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie.”, a spus Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt. Criza de vaccin ROR şi-ar putea găsi însă rezolvarea. După demersurile făcute de autorităţi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a anunţat că săptămâna aceasta 10.000 de doze de vaccin anti-rujeolă, rubeolă şi oreion vor ajunge la medicii de familie. De asemenea, pentru evitarea unor asemenea crize, contractele vor fi încheiate pe cel puţin doi ani, astfel încâ să asigure necesarul de doze fără sincope.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.