Preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită în judeţul Olt. Ministrul Agriculturii: „Programul pentru tomate se prelungeşte până pe 15 iunie”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Petre Daea şi secretarul de stat din cadrul aceluiaşi minister, Daniel Botănoiu, s-au aflat ieri în judeţul Olt. Scopul vizitei de lucru l-a reprezentat verificarea modului în care s-a reuşit implementarea Programului de susţinere a producţie de tomate, program anunţat în luna ianuarie a acestui an. Programul pentru tomate s-a dovedit unul de succes în judeţul Olt, peste 1.700 de legumicultori reuşind până în acest moment să se înscrie în acest program.

0
609

Primul popas a fost în comuna Cilieni unde liderul social – democratilor şi oficialii ministeriali s-au întâlnit cu parlamentarii de Olt, deputaţii :Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, directorul Direcţie Agricole Olt, Emil Marinescu, primarii localităţilor; Cilieni, Tia Mare, Izbiceni, Băbiciu, Giuvărăşti şi Scărişoara, dar şi cu legumicultorii din zona de sud a judeţului. În urma acestei vizite ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat oficial că programul pentru tomate se prelungeşte până pe 15 iunie 2017. „Sunt mulţi producători de tomate care au sesizat faptul că din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă nu au ajuns tomatele la faza de coacere deplină şi că solicită o prelungire a perioadei de valorificare. Am anunţat acum la Ministerul Agriculturii, pregătim hotărârea de guvern pentru prelungire până pe data de 15 iunie pentru Programul de tomate”, a spus Daea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Petre Daea au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut la Cilieni şi chiar au gustat din roşiile provenite din solariile legumicultorilor din Cilieni, chiar dacă acestea sunt obţinute din seminţe bulgăreşti. „Eu spun roşie românească la o roşie crescută în pământul acesta, pentru că în afară de soi cel mai important este ce e în pământ. Puteţi să puneţi această sămânţă de roşie în orice sol de unde vreţi de oriunde din lume şi nu va avea acelaşi gust. Pământul îţi dă gustul roşiei. O face gustoasă, bogată şi parfumată. Nu contează sămânţa. Şi înainte erau soiuri aduse din Bulgaria pentru că soiurile din Bulgaria erau bune. Dacă vreţi să promovaţi roşia străină făceţi-o, dar nu se compară cu cea românească”, a spus Dragnea.

Dintre cei 1.700 de legumicultorii olteni înscrişi în program,  peste1.200 au plantat deja roşiile şi au început să vândă din prima producţie. Prin Programul pentru tomate legumicultorii pot obţine 3.000 de euro, dacă reuşesc să vândă 2.000 de kilograme de roşii până la finalul lunii mai sau în perioada noiembrie-decembrie, însă cu numai cu acte doveditoare.  Primii legumicultori care au ieşit cu roşiile în marile pieţe din Capitală sunt cei din Cilieni, dar şi alţi producători din bazinul legumicol din sudul judeţului. Din păcate, lipsa unor forme asociative îi împiedică pe legumicultori să încheie contracte cu marile supermarketuri din ţară. Pe lângă concurenţa cu produsele din import legumicultorii sunt nevoiţi de multe ori să vândă marfa intermediarilor la preţuri de nimic şi fără facturi . „ Nu putem să facem rost de facturi şi în felul acesta noi nu putem să demonstrăm că am vândut tonajul respectiv de roşii. Noi vindem roşii destule dar nu putem să facem rost de facturi şi nu avem cu ce să demonstrăm că am vândut ca să putem să luăm banii care ne-ar ajuta foarte mult”, s-a plâns unul dintre producători.

 

Protecţia Consumatorului, ANSVSA şi Antifrauda ar trebui să intervină în mafia importurilor de legume şi fructe în România”

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că începând din acest an va declanşa lupta împotriva reţelelor mafiote din pieţe. „Roşiile ajung în piaţă dar nu ajung direct şi trebuie să recunoaştem n-a fost timp suficient ca într-o lună, două, trei să se poată rezolva să se distrugă aceste reţele mafiote cu bani mulţi investiţi şi cu protecţie din partea unor membri ai unor instituţii. Şi merg oamenii cu roşii n-au loc în pieţe şi se joacă cu ei. Ţi-o iau , dar nu îţi dau factură . Şi sunt puşi în faţa a două opţiuni: să stea cu tone de roşii să se strice şi să aştepte o factură care nu mai vine pentru că deocamdată statul nu este pregătit acum să dea această bătălie cu intermediarii, dar până la sfârşitul anului da, sau să le dea şi să aştepte mai târziu când o să scadă preţul şi atunci sunt dispuşi să le dea facturi.  Pentru că nu se înţeleg cu producătorii, intermediarii achiziţionează roşia din import, iar românii o cumpără. Este o roşie frumoasă sclipeşte, este spălată, dată cu parfum şi cu luciu, o taie acasă şi este carton. Ţine şi de noi cei care cumpărăm şi zicem că suntem români şi vrem să promovăm şi să dăm la copii mâncare sănătoasă”, a spus Dragnea. Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Alexandru Stănescu, a spus că va depune un amendament în Parlament care să le dea dreptul legumicultorilor să vândă în hipermarketuri. „Pentru asta am încercat să facem modificarea Legii 321, lege care este contestată chiar de Uniunea Europeană prin acea notificare de infringement, dar vom căuta să o modificăm acum ca legumicultorii să vândă direct în hipermarketurile din România. Din păcate, aceşti intermediari sunt cei care duc aceste legume în hipermarketuri şi vă daţi seama că ei profită de legumicultorii români. Noi am modificat Legea Cooperativelor Agricole, legea 566, dar vedeţi oamenii au reticenţele acestea de a se asocia pentru că nu se poate duce, fiecare, cu produsele de pe 1.000 de metri pătraţi, să bată în poartă la un hipermarket”, a spus parlamentarul de Olt.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu este convins că acest program va atrage cât mai mulţi producători: „Eu cred că este foarte benefic acest program dovadă că îşi produce roadele. El a fost anunţat în ianuarie acest an. Cu cât vor căpăta încredere producătorii mai mult  în acest program, vor vedea plăţile că se realizează la timp că avem bugetul prevăzut şi destul de consistent atunci sigur că vor fi mult mai mulţi cei care vor depune şi vor accesa acest program pentru tomate. Sunt anumite disfuncţionalităţi în piaţă pe care noi încercăm să le corectăm în perioada următoare”, a spus Botănoiu.

Ferma agrozootehnică de la Rusăneşti, un model de succes

De la Cilieni, ministrul Petre Daea şi secretarul Daniel Botănoiu s-au deplasat la Rusăneşti unde au vizitat una dintre cele mai moderne ferme agrozootehnice din judeţul Olt şi chiar din ţară, pentru creşterea taurinelor. Florin Chirea, proprietarul fermei a reuşit să transforme vechiul CAP din localitate într-o fermă în care condiţiile sunt similare celor din marile ferme din occident. În prezent, ferma de vaci din comuna Rușănești,  deţine peste 700 de capete de bovine, majoritatea cumpărate din Olanda, dintre care 300 sunt vaci de lapte. Toată activitatea este mecanizată, cu tehnologie de ultimă generaţie. Mai trebuie precizat faptul că societatea administrată de Florin Chirea exploatează nu mai puţin de 2.400 de hectare de teren arabil. Ministrul Petre Daea a fost plăcut impresionat de ceea ce a văzut la ferma din Rusăneşti şi a ţinut să-l felicite pe proprietar.