Aproape 4.000 de olteni au depus cereri pentru bilete de tratament. Cei mai mulţi pensionari din Olt preferă bilete în sezonul estival

0
244

Condiţiile şi criteriile de acordare a biletelor de tratament pentru pensionari în anul 2017 rămân neschimbate. Se va ţine cont în continuare dacă solicitantul a beneficiat de un bilet în ultimii doi ani şi se au în vedere categoria lui de pensie şi cuantumul acesteia. Toate acestea sunt notate cu un anumit punctaj.

Astfel, persoana care nu a mers niciodată în staţiune în ultimii doi ani va avea punctajul maxim si, astfel, cele mai mari şanse de a obţine un bilet. Pensionarul trebuie sa achite 50 la sută din cuantumul venitului total brut din luna anterioară. Asiguraţii vor plăti 50 la suta din preţul biletului, dacă au un venit salarial mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie. Cei care obţin venituri salariale care depăşesc salariul mediu brut pe economie vor suporta integral costul sejurului. Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Pretul maxim al unui bilet de tratament balnear aprobat prin Ordinul Presedintelui Casei Naţionale de Pensii este de: -1.388 lei la unitatile clasificate la 2 stele  şi 1.452 lei la unitatile clasificate la 3 si 4 stele . De la începutul anului, Casa Naţională de Pensii  Publice(CNPP) a repartizat Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt un număr de 185 bilete de tratament balnear care ai şi fost valorificate. Din acestea, 47 au fost acordate gratuit; 44 au fost acordate persoanelor beneficiare de indemnizaţie conform Legii numărul 448/2006  şi persoanelor beneficiare de Legea numărul 189/2000. În prezent se distribuie seria 6, pentru care s-au repartizat de catre CNPP un numar de 53 bilete de tratament, alocate conform solicitarilor un numar de 30 bilete din care 10 pentru a fi distribuite gratuit. „De la începutul anului şi până în prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Olt s-au înregistrat un număr de 3.850 cereri pentru bilete de tratament. Din acestea, 80% vizează perioada de sezon. Staţiunile cele mai solicitate sunt: Olăneşti şi Călimăneşti – Căciulata, Govora, Herculane, Felix, Covasna şi staţiunile de pe litoral”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt. După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, pensionarilor şi asiguraţilor sistemului public de pensii, după cum urmează: cel puţin 80% pentru pensionari şi până la 20% pentru asiguraţi. Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, prioritate având pensionarii de invaliditate şi însoţitorii acestora. Pentru obţinerea unui bilet de tratament, solicitanţii trebuie să trimită o cerere-tip, care se depune cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilete, însoţită de copie a actului de identitate. Prin cerere solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni.