Festivalul Naţional de Folclor „Lică Militaru”, de la Drăgăneşti-Olt, la prima ediţie. Festivalul este dotat cu premii în valoare de 17.000 lei

0
394

Festivalul Naţional de Folclor „Lică Militaru”, de la Drăgăneşti-Olt, la prima ediţie. Festivalul este dotat cu premii în valoare de 17.000 lei

Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT), în colaborare cu Primăria oraşului Drăgăneşti-Olt şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt, va organiza, în data de 26 mai, în oraşul Drăgăneşti, prima ediţie a Festivalul naţional de folclor „Lică Militaru”. Preselecția concursului național va avea loc în data de 12 mai 2017, începând cu ora 9.00, în Drăgănești-Olt, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”.

Scopul festivalului este de a descoperi, conserva și promova cântecul vechi bătrânesc și cântecele specifice ceremonialului de nuntă. În același timp, festivalul va constitui un cadru de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali și instrumentiști. Concursul se desfășoară pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști (instrumente tradiționale: vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, țambal etc.). Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 40 ani.

Repertoriul fiecărui concurent va fi alcătuit din două piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic și artistic, reprezentative pentru zona din care provine sau pe care o reprezintă concurentul și care trebuie să se încadreze în cele două tematici ale concursului: 1) cântecul vechi bătrânesc și 2) cântece specifice ceremonialului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc), potrivit regulamentului de concurs.

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secţiuni, va fi asigurat de către Orchestra „Jidvei România”, în colaborare cu Ansamblul profesionist „Doina Oltului” din Slatina. Partiturile şi fişele de înscriere completate se trimit până la data de 10 mai 2017, pe adresa electronică: aaptt.office@gmail.com. Partiturile şi fişele de înscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi înmânate juriului în ziua preselecţiei. În urma preselecției, vor fi promovați 18 concurenți.

Festivalul național de folclor „Lică Militaru” se constituie într-o amplă manifestare culturală care are ca obiective promovarea personalităţii interpretului Lică Militaru și identificarea zonei folclorice din Drăgănești-Olt, promovarea imaginii zonei culturale prin impactul naţional al evenimentului creat și atragerea unui public specific, doritor de revitalizarea folclorului autentic românesc.

Director festivalului este Constantin Bîrcă, preşedinte AAPTT, iar preşedinte al juriului va fi cunoscutul om de radio conferenţiar universitar doctor Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune. Festivalul este dotat cu premii în valoare totală de 17.000 de lei. Astfel, câştigatorul marelui premiu va primi 3.000 lei; premiu 1 solişti vocali-2.500 lei; premiul 2 solişti vocali- 2000 lei; premiul 3 solişti vocali – 1500 lei; menţiune solişti vocali – 1000 lei; premiul 1 secţiunea instrumentală – 2500 lei; premiul 2 secţiunea instrumentală -2000 lei; premiul 3 secţiune instrumentală -1.500 lei şi menţiune secţiune instrumentală -1.000 lei. Rapsod de mare valoare a cântecului popular, Lică Militaru a fost și este încă izvor nesecat de cântec românesc, recunoscut de către toți cei care l-au cunoscut și l-au ascultat cântând, ca un talent de excepție al folclorului românesc. În memoria sa, în memoria a tot ceea ce a făcut pentru cântecul pe care l-a iubit și l-a slujit cu dragoste și credință, la Drăgănești-Olt, locul unde s-a născut și a trăit, se desfășoară începând cu acest an, Festivalul Naţional de Folclor „Lică Militaru”.

Ilie Bîzoi