Scărișoara, explozie de proiecte europene!

0
2778

Scărișoara este una dintre cele mai bogate comune din județ, legumicultura fiind principala activitate a localnicilor. Aflat la primul său mandat de primar, Dan Iacob a reușit, într-un timp relativ scurt, să ia „fața” vecinilor săi din Băbiciu, Gostavățu sau Cilieni prin realizarea sau aprobarea unor proiecte europene, mai ales pe infrastructură. Pentru o mai bună informare a cititorilor noștri, l-am abordat pe domnul primar Iacob într-un scurt interviu.

Domnule primar, localitatea dumneavoastră este la vedere într-un amplu proces de modernizare, ce ne puteți spune despre acest lucru?

Da, într-adevăr, în scurtul timp de când sunt primar al acestei comune, am reușit să pun un accent deosebit pe accesarea programelor europene în realizarea investițiilor care duc la modernizarea comunei, la sporirea traiului cetățenilor noștri și la bunăstarea localității.

Domnule primar, concret, care este stadiul acestor investiții?

Avem în execuție lucrări legate de infrastructură, mă refer la apă, canalizare, asfaltarea drumurilor, aducțiune de gaz metan. De pildă, în afara celor șapte kilometri de asfalt ce sunt deja pe raza localității noastre, am reușit să aducem prin programele europene și finanțările pentru alți 25 de kilometri. Practic, vom reuși să asfaltăm toate străzile din comuna noastră. Totodată, avem în execuție 14 kilometri din acel program magnific realizat împreună cu Compania de Apă Olt. Sunt 14 kilometri de aducțiune apă potabilă și de realizare a rețelei de canalizare. În afară de această investiție, am depus și un alt proiect prin care să asigurăm accesul la aceste servicii moderne de apă și canalizare pentru toate celelalte familii din localitatea noastră. O investiție deosebită este și cea prin care dorim să aducem gazul metan cetățenilor din comuna Scărișoara. Este un program comun aflat în faza de proiect. Sper să îl ducem cât mai repede la îndeplinire, împreună cu comunele Fărcașele, Stoenești, Băbiciu și Gostavățu.

Domnule primar, dacă veți rezolva problema utilităților curent, apă, canalizare și gaz metan pentru încălzire, cum stăm cu partea cealaltă care ține de activitatea culturală, învățământ, de investițiile locale. Ce ne puteți spune pe această linie?

Nu am neglijat nici o secundă partea cealaltă legată de bunăstarea locuitorilor. Avem căminul cultural care, printr-un program aflat deja în desfășurare, va fi unul dintre cele mai frumoase din această zonă, va fi o reabilitare totală a acestuia, atât în interior, cât și prin refacerea în totalitate a acoperișului. Vreau să avem un dispensar comunal modern, cu toate dotările necesare, să reușim să atragem medici și personal medical de calitate ca oamenii de aici să nu mai facă deplasări pentru diverse consultări medicale. Un accent deosebit l-am pus pe învățământ, și, printr-un program european, zic eu unic în zonă, am reușit achiziția, din păcate elevii trebuie să învețe online în această perioadă, în toate cele patru unități școlare pe care le avem, a 300 de tablete pentru elevi, 22 de table inteligente, laptopuri pentru profesori, tot ce este necesar pentru a efectua aceste predări online la nivelul cel mai înalt.

Sunt investiții foarte importante. Vedem că învățământul este important pentru dumneavoastră, totuși v-ați gândit să găsiți alte modalități prin care să atrageți tinerii în comună, să atrageți eventuali investitori în activitățile din comună. Ce ați făcut pe această linie?

Știți că agricultura a devenit o importantă opțiune de activitate pentru tinerii din comuna Scărișoara, iar legumicultura este una specială. Peste jumătate din cei care lucrează în acest domeniu sunt tineri, să știți. În comuna noastră există cel mai mare producător de legume din județ, o familie de tineri care au accesat fonduri europene pentru 30 de solarii pe care le-au dotat cu tot ce trebuie și care sunt în exploatare. Sunt un exemplu important pentru toți tinerii din localitatea noastră. Vom sprijini în continuare sectorul privat, în special, prin realizarea unui depozit pilot pentru legumele produse aici. Vor fi și pe această linie foarte multe fonduri europene sau de sprijinire a legumicultorilor. Vom face tot ce depinde de noi pentru a veni în sprijinul acestora, cu instruirea, cu materialul necesar și dorim ca foarte mulți dintre ei să aibă acces la aceste fonduri europene. Vreau să vă mai spun că pentru a contracara pesta porcină africană sau gripa aviară, care au distrus sectorul zootehnic și la noi în zonă, am derulat prin AFIR un program european inedit, o poartă de intrare pentru dezinfectarea tuturor mașinilor care circulă prin localitatea noastră. Am achiziționat și un atomizor tehnic montat pe un autovehicul pentru acțiunea de dezinfecție în caz de necesitate.

Domnule primar, aveți multe proiecte realizate, unele în derulare, altele care așteaptă să fie puse în aplicare. Sunt multe de spus, însă un cuvânt de încheiere a acestui material, vă rugăm!

Vreau să vă spun că nu este ușor, există multă birocrație, dar pot să spun că prin colectivul pe care îl avem aici și sprijinul direct al domnului viceprimar Laurențiu Mare vom putea duce la îndeplinit toate aceste proiecte pentru că fac parte din ceea ce și-a propus echipa noastră. Scopul nostru este acela de a veni în ajutorul locuitorilor de aici, în sprijinul tinerilor și sper ca cele propuse se vor realiza, în perioada următoare.