Sugestie pentru o păpușă de succes

0
297

Există în Arad o fabrică de păpuși care continuă o veche tradiție românească. Încă de la înființarea sa în 1949, fabrica de păpuși „Arădeanca” a cucerit inimile copiilor din țară și din lume. Era cea mai renumită fabrică de profil din Europa. În 1976, la puțină vreme după Jocurile Olimpice de la Montreal, producătorii arădeni au avut inspirația să lanseze păpușa „Nadia”, cu care au cucerit piețele externe. În 1989, fabrica avea 1200 de angajați. Când și-a dat obștescul sfârșit, în 2013, mai avea 28 de angajați. Noroc cu foștii președinți ai Consiliului de Administrație, care au creat o nouă firmă, „Păpuși Arădeanca”, au închiriat vechea hală de producție și au decis să continue tradiția (nu e treaba noastră să aflăm dacă au avut vreun rol în falimentarea vechii fabrici). Cel mai important lucru este că există și în prezent o mică producție de păpuși românești.

După o rețetă verificată, s-au lansat la Arad, păpuși după chipul unor vedete în vogă, Oana Zăvoranu sau Cleopatra Stratan. Dar nu s-a mai repetat succesul cu „Nadia”, chiar dacă producătorii s-au străduit să țină pasul cu cerințele zilei. Au creat păpuși „animate”, capabile să facă reverențe sau să spună „Mama”.

Când Liviu Dragnea era puternicul zilei în România, producătorii de păpuși din Arad au crezut că dau lovitura lansând păpușa „Irinuca”, după chipul și asemănarea iubitei oficiale a lui Dragnea, cu singura diferență că păpușa conținea mult mai mult plastic, față de originalul ei viu. De fapt, față de modelele clasice, replica miniaturală a logodnicei fostului președinte al PSD, conținea și alte îmbunătățiri. S-a renunțat la cuvinte precum „mama”, „tata”, „papa”, „pipi”, „baie”, introducându-se, în schimb, în vocabularul ei, neologisme ca „daddy”, „card”, „cash”, „fashion”, „kiss me”, etc. În plus, exclusiv pentru consumatorii de pe piața românească, păpușa „Irinuca” a fost înzestrată cu mișcări specifice, sugestive, care se declanșează automat la vocea consumatorului autohton; clipește des și tremură toată când acesta îi comandă pe un ton lasciv: „dezbracă-te, fă” sau „treci în pat”.

S-a întâmplat însă că Liviu Dragnea a fost asasinat politic, iar călăii lui au căutat să șteargă tot ce le amintea de el. Inclusiv păpușa „Irinuca”. A intrat în dizgrație, spre disperarea creatorilor ei, care acum caută alternative. Le sugerăm noi una. Le stă la dispoziție și poate reprezenta un izvor nesecat de inspirație. Este vorba de gașca actualilor guvernanți. La cât stau ei de cuminți, aliniați ca niște păpuși gonflabile pe canapelele din budoarul „partenerilor strategici”, mai că te minunezi cât de potriviți ar fi pentru a servi de modele pentru creatorii de la „Păpuși Arădeanca”. Succesul va fi garantat dacă vor deschide piața cu un model care să semene cu președintele Iohannis și care să se cheme „Păpușa cu cap de lemn”.

Constantin Smedescu