SALON DE COAFURĂ DIN SLATINA, AMENDAT PENTRU MUNCĂ LA NEGRU

0
1079

Patronul unui salon de coafură din Slatina s-a ales cu amendă în valoare de 20.000 lei, după ce inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au depistat că avea la muncă o persoană fără forme legale de angajare.

 De altfel, în luna aprilie 2021, inspectorii de muncă au verificat 230 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, în urma acestor acțiuni au fost aplicate 147 de sancţiuni, din care șase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 45.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 290 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

„În luna aprilie 2021, inspectorii de muncă au identificat o persoană care desfășura muncă nedeclarată (agent economic din Slatina, obiect activitate coafură), agentului economic care o folosea fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 20.000 lei”, a precizat șeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2. De asemenea, în cursul lunii aprilie, au fost comunicate ITM Olt un număr de 11 evenimente, soldate cu 11 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.