DOI PATRONI AI UNOR SOCIETĂŢI DIN SLATINA ȘI CORABIA, AMENDAŢI DE ITM PENTRU NEDECLARAREA EVENIMENTELOR DE MUNCĂ

0
344

Cu toate că sunt pasibili de amenzi usturătoare, sunt situaţii în care angajatorii aleg să nu declare în termenul prevăzut de lege evenimentele de muncă în speranţa că vor ajunge cu salariaţii la „mica înţelegere” sau, probabil, de teama unui control în urma căruia ar fi descoperite nereguli în cadrul firmelor pe care le administrează.

Deşi nu este un fenomen răspândit în judeţul nostru, există situaţii în care accidentele de muncă nu sunt nedeclarate. Dovadă stă faptul că în anul 2020 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au aplicat două sancţiuni la doi agenţi economici pentru nedeclararea evenimentelor de muncă în termenul prevăzut de lege.

Au fost aplicate două sancţiuni în valoare totală de 7.000 lei (câte 3.500 lei pentru fiecare) pentru nedeclararea în termen a evenimentelor de muncă în care au fost implicați angajați de la două societăți.  Legea spune că accidentele de muncă se declară la ITM de îndată, adică imediat ”, a precizat şeful ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu. Este vorba despre o firmă din Slatina (obiect de activitate creșterea animalelor) și o societate de construcții din Corabia.  Potrivit legislaţiei în vigoare, necomunicarea accidentelor de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodată, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei.